Som PT berättat kan vindkraftutbyggnaden i Markbygden stanna av på obestämd tid eftersom ägarna inte hittar finansiärer för nästa 77 verk i Ersträsk. Med dagens låga elpriser är det inte lönsamt att bygga för framtiden.
– Vi måste vänta tills marknaden säger att det är möjligt och sen kan vi trycka på knappen och gå vidare. Det är för mycket pengar att investera i hopp, säger Wolfgang Kropp, huvudägare i Svevind, som äger projektet tillsammans med Enercon AB.
"Sverigeproblem"
Enligt Stefan Lundmark, regeringens förlängda arm i vindkraftsfrågor i Norrbotten och Västerbotten, är lönsamhetskrisen inget unikt för Markbygden.
– Det är ett problem i hela Sverige. Flera förnyelsebara projekt som har kommit fram nu står stilla i väntan på högre elpriser, säger han.
Har du någon uppfattning om när det kan bli högre elpriser?
– Jag vet lika lite som någon annan. Det som styr det handlar mycket om när annan icke förnybar energi tas ur drift. Till exempel när kärnkraften i Sverige avvecklas.
"En överlevnadsfråga"
I Sverige finns en form av skattefinansierat subvention som syftar till att öka produktionen av förnybar el. För varje producerad megawattimme förnybar el kan elproducenterna få ett elcertifikat av staten. Elproducenterna kan sedan sälja certifikaten på öppna marknaden vilket ger en extra intäkt.
– Om det ska kunna bo människor och djur på den här planeten om 300 eller 400 år så behövs andra stimuleringsåtgärder också. Många anser att det här är en tillväxtfråga, men det är en överlevnadsfråga.
"Kraftfulla åtgärder"
Exakt vilka åtgärder som behövs i Sverige kan han inte svara på men Stefan Lundmark menar bland annat att det är ett stort problem i Europa att smutsiga kolkraftverk med hög lönsamhet tillåts att dumpa elpriserna.
– Även om frågan tas på allvar behövs ännu mer kraftfulla åtgärder. Vi har en stark tro på att marknaden ska fixa alla problem, under tiden går uppvärmningen fortare, allt fler växthusgaser släpps ut och isarna i Arktis smälter.