"Det är viktigt att prospektera"

Bergsstaten har beviljat undersökningstillstånd eftersom det finns anledning att tro att det finns guld. ”Då får enskilda stå tillbaka”, säger bergmästare Åsa Persson.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2016-12-07 21:18

Det krävs mycket starka skäl för att Bergsstaten ska neka en ansökan om undersökningstillstånd.

– Man kan överklaga ett undersökningstillstånd men som regel får man inte rätt. Vår lagstiftare har sagt att det är viktigt att prospektera. Då får enskilda stå tillbaka, säger Åsa Persson, bergmästare på Bergsstaten.

För att Bergsstaten ska bevilja undersökningstillstånd måste det också finnas anledning att tro att det kan finnas en fyndighet.

– Det kan vara kartmaterial eller annat material som visar att det rör sig om sådan mark att det är troligt. Du behöver inte bevisa att det finns något innan du börjar prospektera.

Kan det finnas en guldfyndighet i Piteå?

– Det kan det mycket väl göra, det är svårt att säga.

Åsa Persson konstaterar dock att av cirka 600 gällande undersökningstillstånd i Sverige är det ytterstå få där fyndigheten är så stor att det är lönsamt att gå vidare med gruvdrift.

– De flesta misslyckas, säger hon.

Paret Eriksson upprörs över att prospekterarna inte kontaktat dem innan ansökan och beslutet - men enligt minerallagen är inte det nödvändigt. Arbetsplanen ska dock delges till markägarna – vilket också skett.

– Undersökningstillståndet säger egentligen bara att man har inmutat området. För att göra åtgärder krävs en arbetsplan och den ska delges till alla markägare. Om markägaren har erinringar blir det ingen giltig arbetsplan. Då kan prospektören komma till Bergsstaten och begära att vi fastställer den.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!