Prislappen för gymnasieutbildning för 40 asylsökandeungdomar landar på omkring fem miljoner kronor.
Men det är ingen kostnad som varken kommunalrådet Helena Stenberg (S) eller barn- och utbildningsnämndens ordförande Ruth Rahkola (S), kan tänka sig att kommunen tar.
– Eftersom vi gick med ett underskott på 17 miljoner kronor förra året, så har vi ett svårt budgetläge just nu, säger Rahkola.
Kommunalrådet Helena Stenbergs inställning är att det är Migrationsverket som ska stå för ungdomarnas utbildningskostnad.
– Jag tycker det är viktigt att skilja på ansvarsfrågan i det här. Det är Migrationsverket som har det här ansvaret. Kan vi komma fram till en lösning tillsammans med Migrationsverket så vore det bra. De ska stå för finansieringen, så kan vi sköta utbildningen, säger Helena Stenberg.
Så länge de asylsökande ungdomarna går en utbildning kan de inte utvisas. Och när de slutfört en gymnasieutbildning kan de ansöka om ett sex månader långt uppehållstillstånd, för att få tid på sig att hitta ett arbete. Enligt Migrationsverket har man sedan möjlighet till permanent uppehållstillstånd om man kan försörja sig själv genom inkomst från arbete eller eget företag.
Ruth Rahkola däremot, menar att gymnasieutbildningen inte påverkar deras möjligheter till att få uppehållstillstånd.
– Enligt min uppfattning är det två olika frågor. Jag tror det är livsavgörande för dem att få uppehållstillstånd, men om någon har påstått att deras utbildning påverkar deras asylansökan, så är det fel, säger hon.
Ingen av det 40-tal berörda ungdomar i Piteå har ännu hunnit påbörja en gymnasieutbildning vid ett nationellt program.
– Migrationsverket står inte för något mer än att de får gå färdigt den utbildning de hunnit påbörja när de fyller 18 år, säger Helena Stenberg.
Hon beskriver frågan som komplex på grund av att kommunens ansvar för ungdomarna upphör i och med att de fyller 18.
– Jag tänker att man måste skynda på den här processen så att de här människorna får ett beslut, säger hon.
Stenberg har gett kommunchefen i uppdrag att få till ett möte med Migrationsverket, där Piteå kommun kommer att ta upp frågan om ungdomarnas gymnasieutbildning.
– Jag har inte forskat i om någon kommun har jobbat på det sättet. Vi är precis i början på det här utredningsarbetet och vi har inte tagit ställning, det är också viktigt att säga, säger Helena Stenberg.