"Det är ingen tvekan om att romer har det tufft"

Sveriges kommuner och landsting har besökt Rumänien för att med egna ögon bilda sig en uppfattning om romernas situation. Med på resan var Peter Roslund, kommunalråd Piteå kommun och styrelseledamot i SKL.

De flesta bor i dåliga hus som består av trä och lera.

De flesta bor i dåliga hus som består av trä och lera.

Foto: Peter Roslund

PITEÅ2015-09-27 14:24

För två veckor sedan befann sig 14 Socialdemokratiska styrelseledamöter från Sveriges kommuner och landsting, SKL, i Rumänien. Där träffade de regeringsföreträdare, kommunföreträdare och regionsföreträdare och de besökte olika romska byar.

I dag finns tiggande romer i alla Sveriges kommuner och det är en fråga som diskuteras mellan kommunerna. SKL vill därför ta ett samlat grepp om hur Sverige kan bistå.

– Vi är kanske inte så mycket klokare på det efter den här resan, men vi har kunnat starta en dialog. Vi kommer utifrån erfarenheterna vi skapat föra diskussioner hemma om hur vi kan arbeta vidare och vi ska försöka enas om vilka vi tror är de rätta strategierna, förklarar Peter Roslund.

När gruppen enats om en gemensam strategi kommer de kontakta regeringen och EU för att få till en nationell samling om vad de tror måste göras. För att sedan från Sveriges sida kunna föra en dialog med företrädare från Rumänien.

Tufft

I fyra dagar var de på plats i Rumänien och resan gav flera intryck.

– Rumänien är kanske ett av de fattigaste EU-länderna och många lever i misär. Jag vill påstå att det är som i Sverige i slutet av 1800-talet, inte rakt av då de har elström till husen och någon glödlampa som hänger, men husstandarden är liknande. Det finns enstaka romer som har det lite bättre men de flesta bor väldigt dåligt, berättar han.

Arbetslösheten är stor och få barn går i skolan.

– De har skolplikt i Rumänien men jag skulle tro att de flesta romska barn inte går i skolan. En del föräldrar ser nog inte värdet av det och en del föräldrar anser nog att barn måste hjälpa till med försörjningen. Det är ingen tvekan om att romer har det tufft, fortsätter han.

Svårt att lösa

Han konstaterar också att det finns ett stort attitydproblem i Rumänien när det kommer till tiggandet och att det blir svårt att få till en attitydförändring. Även om Sverige kan bistå med hjälp måste situationen för romerna lösas i Rumänien, anser han.

– De måste se till de blir en del av samhället som vilken som helst och att de inte alltid hamnar på undantag. Om de får levnadsvillkor som vilken normal rumän som helst ska de inte behöva fara ut och tigga. Det är inget lättlöst problem, det vill jag betona, och efter vår resa ser jag det ännu mer, säger Peter Roslund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!