"Det är ett solklart miljöbrott"

Miljö- och byggkontoret känner inte till att paret Millbert skulle fått några löften att höja strandlinjen på Piteå kommuns mark. Enligt nämndsordförande Björn Berglund (S) är det inte första gången husägare tvingas återställa olovliga strandingrepp på Fårön.

”Det känns som att man testar gränserna och sedan skyller man på någon annan när man blir upptäckt”, säger Björn Berglund, ordförande i miljö- och byggnämnden i Piteå kommun.

”Det känns som att man testar gränserna och sedan skyller man på någon annan när man blir upptäckt”, säger Björn Berglund, ordförande i miljö- och byggnämnden i Piteå kommun.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2014-10-20 17:34

I samband med en jordvärmeinstallation höjdes strandlinjen med två meter och en stor del av utfyllnaden låg på kommunal mark. Enligt Göran Millbert och hans fru hade de tillstånd av Piteå kommun att göra ingreppet – så länge de snyggade till efteråt.

Piteå-Tidningen har varit i kontakt med miljö- och byggnämndens ordförande Björn Berglund som har efterforskat vem som kan ha gett paret sådana oriktiga löften.

– Det finns varken tillstånd om vattenverksamhet eller strandskyddsdispens. Ingen på miljö- och byggkontoret känns vid det här. Tekniska kontoret är lika frågande. Någon som vi inte känner till kan ha sagt något men ingen förnuftig tjänsteman kan ha gett dem lov att fylla upp jordmassor på stranden och olovligen gräva ned slangar på kommunal mark, säger han.

Är det allvarligt om det är Piteå kommun som har gett Millbert uppfattningen att de kan göra så där?

– Ord står mot ord och jag vet inte vad han har fått för budskap. För våra miljöinspektörer är det ett solklart miljöbrott och om det är någon annan från mark- och skogavdelningen som har en annan uppfattning är det ett kommunikationsfel inom kommunen.

Fler har tvingats återställa

Enligt Björn Berglund är det ett återkommande problem att personer gör markingrepp på kommunal mark utan tillstånd och det är inte första gången som husägare på Fårön döms att återställa förstörd strandmiljö.

– Det var ett liknande fall efter samma gata där en husägare lade ned jordvärmeslangar i strandlinjen och fyllde ut en strandskoning med stenbeläggning. Han fick gräva upp stora mängder jordmassor, säger Björn Berglund.

Tidigare konflikt

För sex år sedan var Göran Millbert inblandad i en konflikt med sina grannar. Han ville stycka av fyra tomter på Djupviken och göra om en gång- och cykelväg vid Fårösundet till infartsväg. Det fick Björn Berglund att gå i taket. "Han är polis. Hur kan han komma med ett sådant förslag? Vi kommer aldrig att acceptera en sådan lösning", sade han till PT. Det slutade med att vägen drogs över Göran Millberts tomt.

– Vi hade en tvist kring hur de skulle dra in vägen. Han ville dra in den via gång och cykelvägen närmast stranden och då sa vi aldrig att vi kan släppa in trafik och bilar den vägen, säger Berglund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om