2017 blev ett ekonomiskt mardrömsår för socialtjänsten i Piteå kommun. Underskottet landade på rekordhöga 38,7 miljoner kronor och när fjolårets resultat nu är slutredovisat ser det ännu mörkare ut. Minus 47,7 miljoner kronor vilket motsvarar en budgetavvikelse på 5,6 procent.
Resultatet är dock bättre än oktober-prognosen som pekade på minus 55,4 miljoner kronor för 2018.
– Prognosen var sämre, så på så sätt är det bra. Det som också är bra är att det verkar ha stannat av lite på stöd och omsorg. Men visst är det ett allvarligt läge. Det är absolut någonting som vi inte tar lätt på. Vi kommer fortsätta jobba hårt för att hitta lösningar för att minska kostnaderna, säger Sven-Gösta Pettersson (S) ordförande i socialnämnden.
Stöd och omsorg har under hela året haft det största underskottet. Inflödet av orosanmälningar och ärenden inom Stöd till barn och familjer har varit högt fram till augusti vilket resulterade i höga kostnader för konsultköp för att klara av utredningstiderna.
Området har också under hela året haft svårigheter att rekrytera nya familjehem och jourhem trots att personalen jobbar aktivt i frågan. Detta har lett till dyrare placeringar i förstärkt familjehem. Kostnaderna för försörjningsstöd har ökat under året och nådde sin topp under november månad för att sen minska något under december.
– En annan stor del är kostnaderna enligt LSS som har kommit till kommunen från staten. Det rör sig om stora pengar, säger Sven-Gösta Pettersson.
Stöd till vuxna med funktionsnedsättning har haft stora utmaningar med Försäkringskassans ändrade bedömningar inom personlig assistans. Enligt kommunens beräkningar rör det sig om 11 miljoner kronor i ökade kostnader under 2018.
En stor anledning till kostnadsökningen sedan 2017 är att äldreomsorgen gick back med 12,7 miljoner kronor förra året. Inom särskilt boende är kostnaden för inhyrda sjuksköterskor en stor anledning till underskottet. Hemtjänsttimmarna har också utökats jämfört med budget och vikariebrist har medfört att ordinarie personal har fått jobba övertid vilket påverkat äldreomsorgens kostnader negativt.
– Vi kommer fortsätta jobba så hårt vi kan för att minska underskottet, säger Sven-Gösta Pettersson, men kan inte redovisa några konkreta förslag då internbudgeten för 2019 inte är färdig.
Blir det någon förbättring i år?
– Det är svårt att göra en prognos då det bara har gått en månad, men vi ska försöka minska det vi kan.