Thomas Nordberg kan inte kommentera enskilda fall men förklarar att bedrägeriförsök och genomförda bedrägerier är vanligt förekommande.
– Vi jobbar mycket med att pröva den här typen av ärenden i olika enheter i banken. Vi gör utredningar och kontroller och går igenom händelseförlopp och loggar. Efter det tar vi ett beslut. Vi hanterar alla fall på samma sätt för att få kvalitet och enhetlighet i bedömningen, säger han.
Hur stor är chansen att få tillbaka pengar om koden lämnats ut under bedrägeriet?
– Det är väldigt svårt att säga generellt. Vi bedömer varje fall för sig.
Vad har banken för ansvar när en större summa tas ut från ett konto?
– I en förening har ju någon fått ansvaret att sköta den här typen av frågor så ansvaret hamnar där. Tyvärr går det inte att skapa ett filter där korrekta transaktioner går igenom medan falska stoppas.
Händer det att banken upptäcker bedrägerier?
– Det händer och när vi gör det så kontaktas kunden. Ibland stoppas ett bedrägeri utan att kunden hinner bli medveten om det.
Brukar Sparbankens namn användas vid bedrägerier?
– Ja, bedragarna använder alla banker. De byter modus ofta. De kan utge sig för att vara ett inkassobolag eller en myndighet. Ibland utger de sig för att vara Telia och säger att kunden betalat för mycket. De är oerhört skickliga och fastän folk är medvetna så händer det ändå. Det är eländigt och förjäkla tråkigt.