Tre förskolor och fritids i Piteå har sommaröppet

Kommunen backar inte – trots få barn i förhållande till hur många som var anmälda förra sommaren blir det fortsatt tre enheter med öppna förskolor/fritids under sommaren 2023 i Piteå kommun.

I sommar håller bland annat Rosviks skola öppet för förskola och fritids. (Arkivbild)

I sommar håller bland annat Rosviks skola öppet för förskola och fritids. (Arkivbild)

Foto: Joel Gustafsson

Piteå2023-02-28 16:00

– Ett bra stöd från den politiska organisationen gör att vi har möjlighet att erbjuda tre sommaröppna förskolor och fritidshem, säger Elisabeth Fjällström, avdelningschef förskola.

Mellan den 10 juli och 11 augusti blir det sommarverksamhet på Bergsvikens förskola och skola, Ostronstigens förskola och Långskataskolan samt vid Rosviks förskola där fritids ingår.

Förskola och fritids vid Bergsvikens förskola och skola erbjuds i första hand till barn från Svensbyn, Roknäs/Sjulnäs, Böle, Lillpite, Bergsviken, Hortlax, Blåsmark, Jävre, Pitholm, Strömnäsbacken, Klubbgärdet, Munksund och Strömnäs.
 

Förskola och fritids vid Ostronstigens förskola och Långskataskolan till barn från Öjebyn, Djupviken, Annelund, Backen och centrala Piteå.

Förskola och fritids vid Rosviks förskola och skola till barn från Rosvik, Norrfjärden, Alter och Sjulsmark.

Nattisverksamheten håller stängt under perioden.

undefined
"Ett bra stöd från den politiska organisationen gör att vi har möjlighet att erbjuda tre sommaröppna förskolor och fritidshem", säger Elisabeth Fjällström, avdelningschef förskola. (Arkivbild)

– Vi försöker att organisera det så bra som möjligt, säger Elisabeth Fjällström.

Under förra sommaren tyckte föräldrar som bor i Rosvik och jobbar i Luleå att den sommaröppna förskola/fritids i det norra området borde ligga där istället för i Norrfjärden.

– Vi har sagt att vi ska en enhet i området. I fjol hade vi den i Norrfjärden, i år förlägger vi den i Rosvik och gör en utvärdering igen och ser hur det har fungerat och hur många barn som kom utifrån hur många som var anmälda, säger Elisabeth Fjällström.

Hon uppger att man också försökt lyssna på föräldrar som upplevt att det varit långt att köra mellan förskola och fritids om man haft sina barn på båda ställen.

– Antagligen är förskola och fritids i samma lokal eller i närheten.

I fjol var det Strömnäsbackens förskola och Björklunda förskola som hade öppet, fritids erbjöds på Strömnäs skola och i Kullens förskolas lokaler.

– Nu har vi förlagt de sommaröppna förskolorna och fritidshemmen i andra områden. Vi har utgått från likvärdighetsprincipen, att inte samma föräldrar ska behöva köra lika långt varje sommar.

Elisabeth Fjällström uppger att det är svårt att organisera verksamheten och förra sommaren var överbemannad. Samtidigt finns mycket positivt att ta med sig visar en utvärdering.

– Det var en bra organisation och ett bra bemötande, personalen hade satt upp namn på hyllor och man kände sig välkommen. Vi tittar hela tiden på hur vi kan förbättra oss.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!