Denise startar mobilt hunddagis

Till veckan rullar det i gång, Piteås första mobila hunddagis. Med minibuss kommer Denise Lundholm att hämta upp sina fyrfota kunder för att sedan ta ut dem på äventyr. ”Det blir ett hunddagis med ur och skur-inriktning och fokus på en sund flock”, säger hon.

Inget trassel. Det blir några koppel att hålla reda på, med maximalt sexton fyrfota kunder per dag.

Inget trassel. Det blir några koppel att hålla reda på, med maximalt sexton fyrfota kunder per dag.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2016-10-01 06:00

Luften är höstfuktig mot duggregnshållet och färgerna milda. På Pitholmsheden trampar hundarna in sandkorn mellan tårna och lämnar spår på byxorna när de glatt hoppar och hälsar.

Här, ute i naturen, kommer den nyblivna företagaren Denise Lundholm att tillbringa en stor del av sina arbetsdagar.

.

Till veckan startar hon nämligen Glada tassar, ett mobilt utedagis för hundar.

– Jag har alltid haft hundar nära mig, först genom min familj och själv sedan jag fyllde 18 år. Jag är verkligen född med myror i brallan och måste röra på mig, så att vara ute med djur hela dagarna är verkligen en dröm, säger hon.

.

I hela sitt vuxna liv har Denise Lundholm sysslat med hundar parallellt med sitt vanliga jobb. Hon har tävlat i utställning, agility och rallylydnad och utbildar sig till domare inom just rallylydnad.

– När jag fick mitt första barn hade jag jobbat som trafiklärare i fem år. Under föräldraledigheten blev det tydligt för mig hur viktigt det är med rörelse. Jag gillar verkligen att vara ute och gå, och i mitt jobb som trafiklärare blir man väldigt stillasittande.

.

Så när Denise Lundholm fick sitt andra barn bestämde hon sig.

Under föräldraledigheten gick hon en starta eget-kurs och utbildade sig till hunddagisföreståndare. Hon startade företaget Glada tassar och fick de tillstånd som krävs från länsstyrelsen för att kunna bedriva ett mobilt hunddagis.

– Min idé var att komma bort från det klassiska hunddagiset med boxar, utan att i stället satsa på att vara ute och att skapa en sund flock, där hundarna mår bra tillsammans. Konceptet är ganska vanligt, framför allt i USA, men har också spritt sig till Sverige.

.

Efter en inskolningsperiod kan hundens ägare välja att ha hunden på dagis heltid, halvtid eller deltid varje eller varannan vecka.

– Men jag bedriver inget pensionat och jag tar inte emot strödagar när det krisat sig, eftersom att det handlar om att få en harmonisk flock under dagarna, säger Denise Lundholm.

.

Vilka reaktioner har du fått?

– Många säger att det är skönt att inte behöva åka någonstans med hunden innan jobbet, sedan är folk glada för att deras hundar får chans att busa med andra, man kanske inte känner så många med hund själv. Sedan är det skönt för samvetet, att veta att hunden är ordentligt aktiverad under dagen.

För att få gå på dagis måste hundarna vara försäkrade och vaccinerade. I kontraktet står också att Denise Lundholm har rätt att ta dem till veterinären om det händer något och hon inte får tag på ägaren.

– Det känns häftigt att folk vill ha sin hund hos mig, att de ser mig som pålitlig. Det handlar ju ändå om att lämna sin ögonsten hos någon annan.

.

Hur kommer en klassisk dag att se ut?

– Vid åttatiden tar jag minibussen, som är inredd med burar, och hämtar upp hundarna. Jag har åtta platser per gäng, totalt sexton på en dag, uppdelat på för- och eftermiddag. Hundarna är då ensamma hemma och bara rastade på morgonen. Beroende på vart de bor kommer det att ta ungefär en timme. Sedan åker vi ut i naturen. Vi kommer att hålla till en hel del här på Pitholmsheden, men vi kommer också att bada och hoppa på stenar, bestiga små berg och gå inne i stan. Är det riktigt kallt eller stormigt har jag ett samarbete som gör att vi kan vara i Hundvis lokaler i Bergsviken. Tanken med hunddagiset är att hundarna blir aktiverade när de är hos mig och att ägarna får hem trötta och nöjda hundar, som sedan vilar hemma.

.

Kunderna, som börjar sin inskolning till veckan, är allt mellan chihuahuor och vorsthrar.

– Jag tror att det blir en bra blandning, men om två hundar verkligen inte går ihop kan jag flytta om och byta flock. Mina erfarenheter från hundvärlden, både med egna hundar och i rollen som instruktör, säger mig att mycket går att lösa och jag har goda instruktörskollegor jag kan fråga om råd också.

.

Denise Lundholm ser fram emot starten, och hoppas att hundarna har lika många myror i brallan som hon själv. Och vädrets makter är hon redo för.

– Jag har köpt på mig ett bra gäng med funktionskläder! säger hon och ger sin storpudel Zeo den sista hundgodisen ur fickan.

Denise Lundholm

Ålder: 31 år.

Familj: Man, två söner och två hundar.

Gör: Tjänstledig trafiklärare, förverkligar sin dröm att starta hunddagis med ur och skur-inriktning. Utbildar sig till instruktör, tävlingssekreterare och domare i rallylydnad. Klipper, rakar och trimmar hundar samt klipper klor och tar tandsten.

Intressen: Hundar, att tävla i utställning, agility och rallylydnad. Hästar, att vara i skogen, familjen.

Favoritras: Storpudeln. Den fäller inte päls och har ett fantastiskt temperament. Den är livlig, lättlärd, lekfull, påhittig och har spring i kroppen – precis som jag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om