Omkring 15 000 skogsarbetare i norrlänen lade ner sina arbetsverktyg i en vild strejk och de var nere i åtta veckor. Kraven var månadslön på 4000 kronor.
Runt om i länet samlades det in pengar till skogsarbetarna men tiderna blev hårda för arbetarna som var utan inkomst.
Bidrag
Vissa strejkande arbetare tvingades till arbetsförmedlingen för att söka nya jobb då det blev för ekonomiskt betungande. Det fick gruvfacket att reagera och vid ett gruvmöte i Malmberget den 15 april beslutades att bevilja bidrag ur Malmfältsarbetarnas gruvfond. Gruvarbetarna fick inte socialhjälp, däremot kunde deras barn och fruar möjligen få hjälp.
Demonstration
Den 12 maj demonstrerade 500 skogsarbetare i Piteå med plakat som "fasta löner åt skogens söner" och från hustrurna "kvinnornas bön: Månadslön - kvällen skön".
En av dem som demonstrerade var Rolf Westerberg, Bergsviken.
– Under hela 60-talet kämpade vi för månadslön och till slut fick det vara nog, säger han, idag 70-år, som tydligt minns strejken och hur eniga alla var att hålla ut.
När det begav sig var han 30-år med fru, barn och nybyggt hus. Strejken grävde stora hål i kassan men som en hjälp gav banken uppskov på huslånen.
– En av de två månaderna jobbade jag på ett annat ställe så vi var inte värst drabbade. Jag sålde "skogstian" som var ett bevis på att man skänkt en tia till strejkkassan men jag tog inga pengar från den till mig själv då andra behövde pengarna bättre.
Strejken över
Arbetet i skogen på ackord var tungt och dåligt betalt så kampen för månadslön var viktig för att få en drägligare tillvaro och bättre arbetsförhållanden i skogen.
– När vi vann striden var det en jätteseger.
Han kallar arbetet i skogen för blodslit eftersom det krävdes många fällda träd för att få ihop en rimlig lön.
– Vi hade stort stöd av allmänheten, många köpte "skogstian". Däremot togs strejken aldrig upp i riksmedia.
Paul Lestander, Arjeplog, var talesman för skogsarbetarna i Norrbotten.
– Arbetarklassen kommer att mycket lärdom av det här, menade han under strejkens gång.
Då hade det gått åtta veckor, den 3 juni var strejken över. Arbetarna hade fått igenom sina krav.