Den stora övertiden knäcker vårdpersonal

Övertiden, både "frivillig" och beordrad, håller på att ta kål på vårdpersonalen. Vårdförbundet driver nu frågan som ett arbetsmiljöärende.

Måste fungera. Akutsjukvård och ambulans kan aldrig ta semester. Då blir det övertid för personalen, konstaterar enhetschef Birgitta Karlsson. (Arkivbild)

Måste fungera. Akutsjukvård och ambulans kan aldrig ta semester. Då blir det övertid för personalen, konstaterar enhetschef Birgitta Karlsson. (Arkivbild)

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2017-03-27 19:00

Bristen på specialistsjuksköterskor och läkare är fortsatt stor. Det finns hela tiden ett rekryteringsbehov men få med rätt kompetens. Det går helt enkelt inte att rekrytera personal i tillräcklig omfattning.

Men vården måste fungera och då ställs stora, för att inte säga enorma krav på den personal som redan finns.

Krav, indirekta eller uttalade, om övertidsarbete och uppskjutna semestrar men också enorma kostnader för region Norrbotten.

De flesta har hört talas om de stora och accelererande kostnaderna för stafettpersonal, men faktum är att kostnaderna för övertiden är större.

– Och de orimligt höga kraven på personalen har ju till och med skrämt bort stafettläkare nu, sa Robert Svartholm, ordförande i Norrbottens läkarförening, som ifjol höstas avslutade en så kallad tvisteförhandling om den höga otillåtna övertiden.

Förhandlingen slutade med att läkarna fick 612 376 kronor i skadestånd.

– Arbetstidslagen säger max 200 timmars övertid, men läkarna har ett lokalt avtal som möjliggör 300 timmars övertid och ändå är det många som passerat gränsen med råge, sa Svartholm.

Även sjuksköterskorna drabbas av övertidsarbete.

– Det råder en konstant brist på specialistsjuksköterskor, konstaterar Birgitta Karlsson, enhetschef för IVAK (intensiv- och akutvård samt ambulans vid Piteå älvdals sjukhus).

Och just akutvård och ambulans är verksamheter som av förklarliga skäl inte kan stänga eller minska sina öppettider. Ordinarie persona får täcka upp och jobba över, helt enkelt.

– Övertidsarbetet under 2016 var precis lika omfattande som under 2015, säger Erica Ohlsson, vårdförbundets ordförande i Norrbotten.

Och till skillnad från läkarna, kan sjuksköterskorna inte driva frågan vidare som ett avtalsbrott.

– Vi har inget lokalt avtal, vi följer de lagar och förordningar som finns och vi kommer att driva det här som en arbetsmiljöfråga nu, säger hon.

Det blir då Arbetsmiljöverkets sak att pröva övertidsarbetet.

Akutsjukvård och psykiatri hör till de värsta områden.

– På IVAK i Piteå har fem personer jobbat mer än 200 timmar övertid, på Rättspsyk fyra.

– Och i Arvidsjaur har de tvingande beredskap, där hade sju stycken nästan 300 timmars övertid ifjol.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om