Här har utbildningsnämnden nyligen beslutat om höjda vitesbelopp för föräldrar som inte fullgör sina åtaganden då det gäller barnens skolplikt.
Det är något som vissa uppfattar som ett hån, som att skolan istället för att hjälpa delar ut böter, men skolchefen förklarar att en lång procedur av insatser och åtgärder föregår detta:
– Ett vitesföreläggande kan ges vid stor, ogiltig frånvaro då det upplevs att föräldrarna inte gjort vad de kan för att få barnet tillbaka till skolan, men det är en lång procedur innan man är framme där, säger Westling.
Hon förklarar att skolan först och främst försöker komma till rätta med problemet, ta reda på vad det beror på och vad man kan göra åt det. Det kan handla om stödåtgärder i undervisningen, kuratorsamtal eller anpassad skolgång – och att man på senare år med hjälp av statsbidrag kunnat förstärka elevhälsan och anställa flera skolpsykologer, skapa ett närvaroteam och på högstadiet även anställa socionomer som jobbar för att få tillbaka eleverna till skolan.
– Närvaroteamet går in när skolan och föräldrarna inte lyckas.
En anmälan till nämnden kan göras. Där går man igenom allt runt eleven och situationen.
– Upplevs det att föräldrarna inte gjort vad de kan och bör, får de först en varning och kvarstår problemet efter säg två månader skickas ärendet till förvaltningsrätten, som kan besluta om böter. Men det här är ett allvarligt problem och väldigt oroande, säger Westling.