Att Simo är ett hett alternativ beror bland annat på närheten till företaget Outokumpu, som dessutom är en av delägarna i konsortiet Fennovoima. Tongångarna i Simo kommun tycks vara övervägande positiva, men det finns ett motstånd. Flera hundra personer i regionen har på kort tid anslutit sig till antikärnkraftsorganisationen Ydinverkosto.
Kärnkraften oroar
På lördag planeras en demonstration i Uleåborg och Nätverket mot uranbrytning och kärnkraft i Norrbotten mobiliserar för att visa solidaritet. En av deltagarna är miljöpartisten Annika Eriksson.
"Kärnkraft är inte bara en nationell angelägenhet. Det är en säkerhetsrisk också för grannländerna. Kärnkraft är inte heller svaret på dagens energiproblem. Det viktigaste vi kan göra är att sluta slösa på elen" skriver Annika Eriksson i ett pressmeddelande.
Eriksson befarar dessutom att en utbyggnad av kärnkraften i Finland kan leda till uranbrytning i Norrbotten. Något som hon anser är förenat med stora miljörisker.
Bucht är positiv
Haparandas kommunalråd Sven-Erik Bucht är dock positiv till planerna och räds inte tanken på att få ett kärnkraftverk in på knutarna (4-5 mil).
- För den industriella utvecklingen i regionen är det viktigt att trygga energin och dagens moderna kärnkraftverk är säkra.
Kommunalrådet pekar också på möjligheten att använda det heta kylvattnet för uppvärmning av bostäder i bland annat Haparanda.
- Det är en intressant möjlighet.
Var kärnkraftverket ska lokaliseras (om det byggs) bestäms förmodligen innan årets slut.