Delmål mot klimatneutralt i hamn

Nu är ett stort delmål nått i planerna på ett nytt bostadsområde på Furunäset. I onsdags hölls den sista träffen av fyra. Nu ska en kvalitetsplan sammanställas för modellområdet för Trästad 2012.

I workshop-grupperna har man diskuterat mycket hur man ska bevara den gamla karaktären i området. Man ska till exempel inte bygga hela vägen ner mot vattnet och den så kallade kärleksstigen.

I workshop-grupperna har man diskuterat mycket hur man ska bevara den gamla karaktären i området. Man ska till exempel inte bygga hela vägen ner mot vattnet och den så kallade kärleksstigen.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2010-06-17 06:00
2012 ska grönområdet mot vattnet på Furunäset stå färdigt för inflyttning. Nästa höst ska spaden sättas i jorden. Och i onsdags hölls det sista av fyra workshop-möten med deltagare både från kommunen, byggbranchen, arkitekter och boende. Där har de fritt fått diskutera önskemål och tankar till det spektakulära klimatsmarta område som kommer att bli Piteås modellbygge i projektet Trästad 2012, där flera svenska kommuner deltar.
Helt i trä
Än finns det inga konkreta ritningar eller planer på hur området kommer att fördelas. Sweco och arkitekshuset Monarken ska nu sammaställa punkter som byggnationerna sedan måste luta sig emot.
-  Vi bygger inte bara ett nytt område utan på ett helt nytt sätt, säger kommunens näringslivsutvecklare Hans Ruthberg.
Alla hus, villor som familje- och parhus, ska vara byggda helt i trä. Området kommer att bestå av koldioxid- och energisnåla klimatneutrala hus. Man har valt att lyssna på alla inblandade för att få ett gemensamt synsätt på vad man vill uppnå. Industrin har varit med på hela resan och de förbinder sig att följa de riktlinjer som sätts upp.
-  Men det får heller inte bli för strikt och hårt så att ingen kan bo här. Fast det har gått oerhört enkelt att falla in i tänket, säger Hans Ruthberg.
En av de boende i närområdet som varit med under träffarna är pensionären Erik Palmqvist som bor i lägenhet på Trastbacken lite längre upp från vattnet. Han menar att det är med delade meningar de boende ser på nybyggnationerna.
-  Vi lever och bor i ett väldigt fint område med vattnet och strövområdena och har haft vissa synpunkter. Jag är glad att jag får vara med och påverka och jag hoppas att de tar tillvara på det, säger Erik Palmqvist.
Och det verkar de göra. När Hans Ruthberg visar runt i området pratar han om att lägga de större husen ut mot kanterna och ha kvar karaktären i det gamla sjukhusområdet även med de nya husen.
-  Det här är väldigt bra intensioner, att prata om hållbar utveckling och resurssparande. Vi måste tänka i de termerna framöver och jag hoppas bara att de kan hitta ekonomin i det, säger Erik Palmqvist.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om