Delade meningar om tillgång till skolbibliotek

Enligt nya skollagen ska alla elever ha tillgång till ett skolbibliotek, men om eleverna i Piteå kommun har det råder det delade meningar om. "Det beror på vilka krav man ställer på ett skolbibliotek", säger Ruth Rahkola (S) ordförande i Barn- och utbildningsnämnden, BUN.

Beatrice Norén, elev på BF1A, är en av många elever som gärna nyttjar Strömbackaskolans bemannade skolbibliotek. Men om det är kommunens enda skolbibliotek råder det delade meningar om bland politikerna.

Beatrice Norén, elev på BF1A, är en av många elever som gärna nyttjar Strömbackaskolans bemannade skolbibliotek. Men om det är kommunens enda skolbibliotek råder det delade meningar om bland politikerna.

Foto: Sofia Wellborg

PITEÅ2012-05-18 06:00

"Strömbackaskolans bibliotek är det enda skolbiblioteket i kommunen som kan sägas leva upp till skollagens definition", det står att läsa att i Biblioteksplanen för åren 2012-2015.

En åsikt som delas av Ann-Katrin Sämfors, (S) ordförande i Kultur och fritidsnämnden:

- Om vi ska vara riktigt ärliga så är det bara Strömbackaskolan som har ett riktigt "skolbibliotek" i kommunen, frågan är om det räcker?

Biblioteksverksamheten i kommunerna regleras av Bibliotekslagen och Skollagen och enligt den nya skollagen som trädde i kraft i fjol ska alla elever ha tillgång till ett skolbibliotek.

Rimligt avstånd
Enligt Skolinspektionens ska det vara ett skolbibliotek i den egna skolenhetens lokaler eller på rimligt avstånd från skolan som gör det möjligt att kontinuerligt använda biblioteket som en del av elevernas utbildning.

Biblioteket ska omfatta böcker, facklitteratur och skönlitteratur, informationsteknik och andra medier. Det ska också vara anpassat till elevernas behov för att främja språkutveckling och stimulera till läsning.

I biblioteksplanen framgår att när det gäller skolbiblioteken på kommunens övriga skolor är standarden generellt låg. Det är upp till varje rektor att besluta hur mycket pengar som ska läggas på verksamheten.

Biblioteksplanen, för åren 2012-2015, klubbades igenom av kommunfullmäktige i dagarna. En av åtgärderna blir att klargöra och dokumentera samarbetsformer och ansvarsfördelning mellan skola och folkbibliotek.

Alla har tillgång
Ann-Katrin Sämfors konstaterar att man en gång i tiden placerade folkbiblioteken i närheten av skolorna så att eleverna enkelt skulle få tillgång till dem. Så ser det ut i exempelvis Norrfjärden och Sjulnäs och till viss del Öjebyn. Eleverna på Christinaskolan kan nyttja Stadsbiblioteket.

- Där har i alla fall eleverna tillgång till ett bibliotek, säger hon.

Ruth Rahkola, bun:s ordförande håller dock inte med om att Piteå kommunens enda skolbibliotek skulle finnas på Strömbackaskolan.

- Det beror på vilka krav man ställer på ett skolbibliotek, säger hon och menar att alla elever i Piteå kommun har tillgång till ett bibliotek som ligger i anslutning till skolan eller tillgång till bokbussen.

Undantaget är eleverna på Pitholmsskolan som har ett eget skolbibliotek i sina lokaler.

- Vi har inte tittat djupare på det här, men när vi har haft det uppe har vi konstaterat att eleverna har tillgång till bibliotek, men sedan finns det olika meningar om detta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om