Videon är inte längre tillgänglig
Rökförbudet gäller samtliga kommunanställda och innebär att det inte är tillåtet att röka på arbetet, vilket även innefattar kafferaster och femminuterspauser. Stämplar personalen ut för lunch eller åker iväg är det okej att röka. De anställda på parkförvaltningen arbetar många timmar utomhus, men policyn gäller även dem.
- Jag tycker det är överförmynderi att någon annan ska bestämma om man vill röka. Det är ju inte någon som blir lidande eftersom vi jobbar ute, säger Solveig Antonsson, parkarbetare.
Hon är själv icke-rökare men har kollegor som röker.
En bra förebild
Carina Ferm började sin nya tjänst som biträdande boendechef på äldreboendet Berggården för tre veckor sedan.
Rökförbudet överraskade henne.
- Jag blev förvånad. Det tar tid att vänja sig och så tror jag man allmänt känner om man är rökare.
Sedan hon började jobba på äldreboendet har hon inte sett någon kollega som har rökt under arbetstid, och som rökare själv, försöker hon att anpassa sig efter förbudet.
- Börjar en att strunta i reglerna börjar andra att följa efter så jag försöker vara en bra förebild. Men på lunchrasten gör jag vad jag vill, säger Carina Ferm.
Av kollegorna på boendet har hon hört delade åsikter.
- En del tycker att det är bra eftersom det tar upp mindre tid av rökarnas arbetstid och det främjar hälsan om personer inte röker. Andra tycker att det är löjligt och menar att de själva vill bestämma när de ska ta en cigarett, säger Carina Ferm, som upplever att rökandet på arbetsplatsen har minskat i och med förbudet.
Totalt rökförbud
Med röstsiffrorna åtta mot sju fastställdes det att totalt rökförbud skulle gälla under arbetstid för alla kommunanställda och förtroendevalda inom Piteå kommun. Men politikerna var inte eniga om beslutet. Både Peter Roslund och Helena Stenberg (S) röstade för rökfri arbetstid, medan andra inom Socialdemokraterna röstade mot förslaget.
Oppositionen var liksom Socialdemokraterna splittrad. Brith Fäldt (V), Lage Hortlund (M) och Åke Forslund (FP) röstade mot rökfri arbetstid och de andra partierna för.
- Det är svårt att motivera människor genom förbud. Information och upplysning är det bästa för att få folk att sluta, säger Åke Forslund, som själv är rökare och berättar att han själv alltid tar hänsyn till omgivningen
Han menar vidare att det finns för många tveksamheter kring förbudet.
- Det finns för många frågetecken, som att det till exempel ska tillåtas på lunchtid men inte på vanliga raster. Ska man i sådana fall förbjuda fika, som kaffe och kaka också, som inte heller sägs vara bra eftersom det är onyttig? Friskvårdssatsningen i kommunen är bra, men det måste finnas någon gemensam tanke på hur man ska komma tillrätta med detta. Förbud är inte lösningen, säger Åke Forslund.