Delade meningar om höjda studiemedel

STUDENTER. 300 kronor mer i månaden blev regeringens satsning på studenters studiemedel i vårbudgeten. Kjell Lundman, ordförande för Piteå studentkår skrattar åt höjningen.- Det är ingenting, säger han.

Piteå2006-04-08 00:00
200 kronor mer i lån och 100 kronor mer i bidrag blev resultatet av regeringens budgetförhandling med miljöpartiet och vänsterpartiet. Kjell Lundman, ordförande för Piteå studentkår hade inte hört talas om beslutet ännu när PT kontaktade honom. Hans spontana reaktion är lätt hånfull.

- En höjning på 300 kronor där 200 kronor är lån? Det är knappt värt pappersjobbet, skrattar han.

Lundman tycker att studiemedlen borde höjas med 1 500 kronor istället och hänvisar till SFS, Sveriges förenade studentkårer, som driver en kampanj för höjning av studiemedlen inför valet. Trots besvikelsen över regeringens satsning meddelar de på sin hemsida att kampanjen kommer att fortsätta.

Räcka till mycket

På musikhögskolan i Piteå går det runt 800 elever. PT hittar tre av dem utanför ett kafe på skolan. Tobias Nilsson, Ruth Artursson och Rikard Singh läser teknisk försäljning och marknadsföring som är en två-årig utbildning. Eleverna i deras klass har en hög medelålder.

- Höjningen är jättebra, säger, Rikard Singh, det kanske inte räcker för dem med familj men jag som kommer direkt från gymnasiet tycker att det räcker.

Ruth Artursson har en stor familj och får flerbarnstillägg.

- Jag klarar mig nu eftersom det är många i familjen som jobbar, annars hade jag inte haft råd att gå i skolan, säger hon.

6 968 kronor ska räcka till hyra, mat, kurslitteratur, resor och oförutsedda utgifter.

- Det behövs inte mycket för att man ska gå på knäna, säger Tobias Nilsson som nyligen åkte på att reparera bilen för 3 000 kronor.

- Då fick jag leva på nudlar resten av månaden, berättar han.

Han tycker att studenter borde få 1 000 kronor mer i månaden. Mycket med tanke på den dyra kurslitteraturen.

- 1 200 kronor för en bok är inte skäligt, säger han kritiskt.

Välkommet

Alla tre tycker dock att det är skönt att deras utbildning bara räcker i två år så att lånen inte blir så stora. De har också ett hopp om att det blir bättre efter utbildningen och säger att chansen att få jobb är stor.

- Man får leva snålt ett tag så blir det bättre sedan, säger Nilsson.

Överlag välkomnar de höjningen och tycker att alla extrainkomster är bra.

- Om det går igenom, tillägger Nilsson.

Vårbudgeten presenteras för riksdagen den 18 april som ska fatta ett beslut någon gång i slutet av maj eller i början av juni. Om budgeten antas kommer höjningen av studiemedlen gälla från den 1 juli i år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om