Delade meningar i Norrfjärden: Vi går i väntans tider

Förslaget om att par av samma kön ska få gifta sig i kyrkan diskuteras intensivt. I Norrfjärdens församling råder det delade meningar.- Vi går liksom i väntans tider, säger kyrkoherde Charlott Rehnman.

Charlott Rehnman, kyrkoherde i Norrfjärdens församling, är tveksam till om vigselrätten ska finnas kvar i kyrkan.

Charlott Rehnman, kyrkoherde i Norrfjärdens församling, är tveksam till om vigselrätten ska finnas kvar i kyrkan.

Foto: Jessica Larsson

PITEÅ2009-02-12 06:00
Frågan om könsneutrala äktenskap är en het potatis och diskuteras flitigt. Men även om förslaget går igenom den 1 maj så kan det dröja ända till hösten innan det blir giftemål i kyrkan för par av samma kön. Det är först då som kyrkomötet ska diskutera och besluta i frågan.
Kyrkomötet i Uppsala är vad man kan kalla kyrkans riksdag och beslutar i frågor som bland annat rör kyrkans regelverk. När församlingen i Norrfjärden diskuterat har man tittat ur ett allmänkyrkligt perspektiv, till exempel vad skulle Jesus gjort och vad säger Bibeln. Charlott Rehnman är själv positiv till att välsigna personer av samma kön i kyrkan.
- Frågan om kärlek och relationer är grundläggande för kyrkan, säger Charlott Rehnman.
Charlott Rehnman berättat att hon är tveksam till om man ska behålla vigselrätten i kyrkan. Men samtidigt innebär vigselrätten en stor kontaktyta för kyrkan.
Civilrättslig vigsel
Även kontraktsprost Stieg Berggren är för en civilrättslig vigsel, där paret vigs av en statlig myndighet och kyrkan endast välsignar paret. Så är det exempelvis i Frankrike. Han kan själv tänka sig att välsigna par av samma kön i kyrkan.
- Det har jag redan gjort i och med partnerskapslagen.
I Arjeplogs församling avvaktar man också.
- Vi kan inte säga något före kyrkomötet i höst, säger Anders Mattsson, kyrkoherde i Arjeplogs församling.
På RFSL Nord i Piteå säger Fredrik Nilsson att förslaget handlar om att få samma rättigheter och skyldigheter som heterosexuella. Han tror att om förslaget går igenom kommer det innebära en värdeskillnad, att relationen blir mer synbar.
- Äktenskap vet alla vad det står för, och det blir en trygg säkerhet. Alla behandlas lika. Att kyrkan ska invänta kyrkomötet till hösten innan det kan tas beslut får man acceptera i och med att kyrkan och staten är olika myndigheter.
Han tycker att ingen ska behöva göra något mot sin tro och att i Sverige är det en fixering på att göra allt i kyrkan, även om man inte är troende.
- Personligen vill jag inte bli vigd av en präst som inte står för det han eller hon gör, säger Fredrik Nilsson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om