Debattör vill väcka liv i arbetarrörelsen
Har arbetarrörelsen gett upp? Med seminariet "Den korsfästa arbetaren" provoceras deltagarna att reflektera och ifrågasätta den rådande samhällsordningen. I kväll besöks Krokodil i Piteå.
Skådespelaren Roland Jansson medverkar också vid kvällens seminarium "Den korsfästa arbetaren" i Piteå.
Foto:
Göransson anser att Sverige länge har varit ett samhälle som präglats av deltagande och utvecklad demokrati, inte minst tack vare folkrörelser och fackföreningar, men att detta ändrats under senare år. Förändringar i så väl Sverige som omvärlden samt marknadens ökade inflytande har trängt undan folkrörelserna.
För passiva
- Arbetarrörelsen har blivit märkbart passiv och så väl fack som den enskilde arbetaren marginaliseras. Regeringen följer långsamt i Thatchers fotspår och vi måste fråga oss om det är så vi vill ha det. Ska vi lämna walk over, säger Ingemar E. L. Göransson.
Med "Den korsfästa arbetaren" vill han väcka debatt och engagemang, provocera med de obekväma frågorna om den enskildes roll.
- Vad kan du göra? Använder vi oss av våra demokratiska rättigheter? Tar vi plats där besluten tas, ser vi till att påverka? Vi måste formera oss och ta det ansvar som krävs för att vända utvecklingen, säger Göransson.
Agera nu
Föreställningen "Den korsfästa arbetaren" har förändrats under resans gång. Det finns teaterinslag, men framför allt är det en växelverkan mellan Göransson och skådespelaren Roland Jansson.
- Responsen har varit bra och det har vuxit fram intressanta diskussioner. Vi vill peka mot ett samhälle som inte bara värnar den starka individen. Men vi måste agera innan det är för sent, säger Ingemar E. L. Göransson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!