De vill rädda liv genom mobilen

Genom att anmäla sig som mobilräddare kan de rädda liv. Peter Åström och Lena Sandström är två av dem.

Lena Sandström anmälde sig som mobilräddare på tisdagen.

Lena Sandström anmälde sig som mobilräddare på tisdagen.

Foto: Gunnar Westergren

Piteå2015-02-11 20:31

ÖJEBYN

Bakom mobilräddarna står Norrbottens läns landsting. Syftet är att öka överlevnaden vid hjärtstopp som inträffar utanför hälso- och sjukvården. Personer med kunskap i hjärt- och lungräddning kan anmäla sig som mobilräddare och därmed bidra med att rädda liv i en nödsituation.

– När någon ringer 112 till Sos Alarm dras ett larm till ambulansen, men också till de mobilräddare som är närmast hjärtstoppet, säger Anna Åström, utbildare på Mobilräddarna.

1 300 anmälda

Rekryteringen startade i somras på Noliamässan, men mobilräddarna har varit igång sedan november. Hittills är 1 300 norrbottningar anmälda.

– Det har varit en fantastisk respons. Det är så roligt med alla som vill lära sig det här. De är spridda över hela länet, men flest finns i samhällen och städer. Vi vill sprida det till glesbygden också, säger Anna Åström.

Allt fler ansluter sig som mobilräddare. Två av dem heter Peter Åström och Lena Sandström som anmälde sig på tisdagen.

– Det var genom Peter som jag blev mobilräddare, berättar Lena Sandström, lagledare för Öjebyns handbollsherrar.

Peter Åström, som sitter i styrelsen i klubben och tidigare var tränare, säger att idén föddes genom idrotten.

– När jag tränade pojkarna -95, redan då hade jag en genomgång med dem. Om vi åker i en buss och så händer det något. Det är bättre att alla kan och bidrar med någonting. Det var så det startade en gång i tiden och så nu kom jag i kontakt med Anna Åström.

Han frågade om hon skulle vilja komma och köra utbildning i hjärt- och lungräddning samt användning av hjärtstartare för klubben, och på den vägen är det.

– Olyckan kan ju vara framme när som helst. Just de första minuterna är viktiga, säger Lena Sandström.

Ringt ambulansen

Skador kan lätt inträffa inom idrotten men Peter Åström och Lena Sandström är glada över att aldrig ha behövt uppleva ett hjärtstopp.

– Genom åren har vi ringt ambulansen några gånger, inte för hjärtstopp, men för exempelvis knän och benbrott, så då tänkte vi att vi tar det ett steg till. Börjar vi kanske fler hakar på, säger Peter Åström.

Om ni skulle få ett larm, hur skulle ni reagera?

– Är man bara i närheten, så givetvis. Kan man rädda ett liv så. Jag skulle åka direkt, säger Lena Sandström.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om