– Vår grundfråga, det är att kyrkan ska vara fri från partipolitik, säger Mayvor Ekberg, Piteå, som kandiderar till kyrkofullmäktige för Levande kyrka i Piteå församling.
Varför är det er uppfattning?
– I och med att kyrkan och staten inte hänger ihop längre, då ska alla ha rätt att kandidera till en post i kyrkofullmäktige utan att behöva gå omvägen med att gå med i ett parti. På det viset blir kyrkan mer demokratisk.
De andra partipolitiskt obundna alternativen till kyrkofullmäktige i Piteå församling är POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) och Vänstern i Svenska kyrkan, VISK. De partier som ställer upp är Arbetarepartiet socialdemokraterna, Miljöpartister i svenska kyrkan och Sverigedemokraterna.
Enligt Mayvor Ekberg finns inga stora "stridsfrågor” i årets kyrkoval. Hon menar att om man ska tro på det som framgått i media kommer valet istället bli en kamp mellan S och SD.
– Men om valet ska handla om det, tycker jag återigen att man är fel ute, säger Ekberg som dock tror att kampen mellan de två partierna skulle kunna mobilisera många att gå och rösta:
– Men då är det inte med tanke på kyrkans egen framtid utan då blir det en politisk fråga. Grundfrågan för oss är att politiken inte ska ha ett sådant inflytande i kyrkan, säger Ekberg.
Anders Pettersson, Roknäs kandiderar till både kyrkofullmäktige, stiftsfullmäktige och kyrkomötet för POSK.
– Den viktigaste frågan för oss är att partier inte ska styra kyrkan, ingen skulle acceptera att jag som storägare av Volvo skulle be om att få styra LO exempelvis.
Han hoppas på ett högre valdeltagande i år och har sett att förtidsröstningen ökat:
– Sedan tycker jag det är jätteviktigt att alla demokratiska krafter går ut och röstar oavsett vad man röstar på. Det gäller att hålla SD stången, dom har satsat stenhårt på kyrkovalet.
Brith Fäldt är engagerad inom kommunpolitiken för Vänsterpartiet, men i kyrkovalet representerar hon VISK, Vänstern i Svenska kyrkan, en partipolitisk obunden nomineringsgrupp med vänsteråskådning.
– Vänsterpartiet kandiderade till kyrkovalet tidigare då kyrkan var en statskyrka och en partiangelägenhet. Men i exempelvis vår partiförening är vi nog bara en handfull personer som är med i Svenska kyrkan, det vore absurt om en majoritet av dem som inte är medlemmar skulle få inflytande inom kyrkans verksamhet. Det ska vara medlemmarna som är med och kandiderar.