De vill hjälpa icke-studerande ungdomar

En väg tillbaka till studierna, det vill kommunens arbetsmarknadsenhet hjälpa ickestuderande ungdomar med. ”Ungdomar som saknar utbildning riskerar att hamna i utanförskap och få det svårt på olika sätt”, säger vägledaren Ludmilla Baturina.

Sofia Sundkvist, Emma Thall och Ludmilla Baturina hjälper ungdomar tillbaka in i studielivet för att förebygga utanförskap.

Sofia Sundkvist, Emma Thall och Ludmilla Baturina hjälper ungdomar tillbaka in i studielivet för att förebygga utanförskap.

Foto: Andreas Elvstrand

PITEÅ2018-04-27 17:40

Förra helgen berättade PT om David Pettersson, som efter en tuff skoltid med mobbning avbröt sina studier vid Strömbackaskolan, men som senare hamnade på ”rätt bana” igen genom den kommunala verksamheten Ung kraft.

Numera går det under namnet Det kommunala aktivetsansvaret, där vägledarna vid Piteå kommuns arbetsmarknadsenhet hoppas att fler som har behov ska upptäcka den hjälp som finns.

Programmet riktar sig till ungdomar mellan 16 och 19 år som är folkbokförda i Piteå kommun, men som inte börjat vid ett gymnasium, hoppat av sina studier, eller saknar gymnasieexamen.

– Sedan leder inte alltid vårt arbete till att alla går tillbaka till skolan eller börjar arbeta, men vi ser ändå att många personer vi jobbar med utvecklas, menar vägledaren Ludmilla Baturina.

En utmaning med arbetet är att nå ut till de ungdomar som har behov av hjälp och stöd.

– Många sitter kanske hemma utan att veta om att vi finns, säger Emma Thall.

Hon är, tillsammans med Sofie Sundkvist, ny vägledare vid arbetsmarknadsenheten och ska jobba för att nå fler ungdomar som saknar sysselsättning.

– Det är ett viktigt arbete och förhoppningsvis kan jag vara med och bidra till en positiv förändring hos unga människor, tänker Emma Thall.

Det kommunala aktivetsansvaret kan till exempel erbjuda individuell vägledning, hjälpa till att ordna praktikplatser och studiebesök, eller ge ungdomarna möjligheten att prova på studier.

Men kommunens verksamhet ska inte ses som ett alternativ till den ordinarie skolgången.

– Tanken är inte att ungdomar ska hoppa av skolan och välja oss istället, säger Sofie Sundkvist.

Tvärtom förs ett nära samarbete med Strömbackaskolan, och genom brev, telefon och uppsökande verksamhet kan enheten komma i kontakt med ickestuderande ungdomar.

– Det står inskrivet i skollagen att vi ska hålla oss uppdaterade om de som försvunnit från skolgången, så att de inte bara släpps lösa och sedan faller mellan stolarna, då är det svårt att komma in i arbete, menar Sofie Sundkvist.

Unga människor som saknar utbildning har svårare att komma in på arbetsmarknaden, och kan på så sätt hamna i ett utanförskap.

– Enligt befintliga studier kring ett livslångt utanförskap kan det kosta samhället mellan 10-15 miljoner kronor per människa minst, säger Ludmilla Baturina.

Det kommunala aktivetsansvaret går framförallt ut på att hjälpa och motivera ungdomar att återvända till studier.

– Men det övergripande målet är att förebygga utanförskap genom att fånga upp de här ungdomarna så fort som möjligt, avslutar Emma Thall.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!