Det handlar om ett kulturarv som möjliggjort en industrialisering och en tillväxt i byarna kring Infjärden och Lillpite. I början av 1900-talet köpte Oskar Sandlund garveriet vid Lillpiteälven och startade Starrnäsets garveri. Sönerna Assar, Hilding och Bengt fortsatte sedan i faderns fotspår och byggde upp varsitt garveri i Sjulnäs, Roknäs och Böle.
– Projektets syfte är att belysa epoken kring de tre garverierna. De var en livaktig industri under större delen av förra seklet. Vi ska titta på om det finns förutsättningar att renovera det gamla garveriet i Sjulnäs och utveckla det till ett museum, hantverkscentrum och bygdegård, säger Stina Brolin Bergman som tillsammans med sin man Robert Bergman kom på idén och utvecklade projektet.
Projektledaren Stina Brolin Bergman och administratören Karin Isaksson kommer att arbeta med och driva projektet under ett års tid. Verksamheten är sedan länge nedlagt men ägaren Hans Sandlund har alltid haft en önskan om att huset ska bevaras.
– Så sent som fram till 80-talet tillverkades näbbskor och tömmar till hästar i den här byggnaden. Jag har funderat jättemycket vad som ska hända med garveriet. För två år sedan skapades ett engagemang för att bevara garveriet och då kände jag att ville jag ge bort byggnaden. Det är alltid lättare att söka pengar om det tillhör en förening. Jag hoppas att jag hinner vara med och uppleva att det blir någonting av den, säger han.
På grund av det bördiga landskapet hade bönderna i trakten många djur som blev till hudar när djuren slaktades.
– Det var en tillväxt här som var ganska enorm. Det fanns små industrier som mejeri, garveri, bageri, kopparslagare och färgare. Även byagatan är riksintressant eftersom den är 1800-talsaktig i sin bebyggelse fortfarande än i dag, säger Stina Brolin Bergman.
Garverigruppen i Sjulnäs byaförening letar nu efter dem som vill engagera sig för att bevara den anrika kulturen.
– Det här berör alla Piteåbor, inte bara vi som bor i byarna, säger Stig-Roland Carlzon, ordförande för Sjulnäs byaförening.
Maria Öberg är landsbygdsutvecklare på Piteå kommun och sitter med i Spira Mares styrelse.
– Det är vi som har tagit beslutet att de ska få pengarna. Jag tror att det här kommer att bli betydelsefullt och det kommer också att stärka landsbygden i Piteå och Norrbotten, säger hon.