Totalrenoverar gammal husvagn som ett roligt projekt

Av den gamla Adrian från 1975 återstår bara ett skal. Men när Elin och Tau Janum är klara med sitt renoveringsobjekt ska husvagnen både fungera som gäststuga och semesterhem.

Elin Janum tycker att renoveringen av husvagnen är en rolig utmaning medan hennes man Tau Janum mest ser fram emot det färdiga resultatet.

Elin Janum tycker att renoveringen av husvagnen är en rolig utmaning medan hennes man Tau Janum mest ser fram emot det färdiga resultatet.

Foto: Mari Gustafsson

Piteå2021-09-23 06:00

På gården står ett stort paket inslaget i presenningar. Under det vattentäta höljet döljer sig Elin och Tau Janums renoveringsprojekt, en Adria 450 med närmare femtio år på nacken.

– Vi har länge funderat på att köpa en husvagn och Tau var inne på en nyare och fräschare, men jag tyckte det skulle vara så himla kul att totalrenovera en, säger Elin som läst och sett mycket om ämnet.

undefined
Innan husvagnen är omtätad vädersäkras den med presenningar hemma på gården.
undefined
De flesta reglar byts ut till nya med samma dimension, men på vissa ställen har man valt att förstärka konstruktionen med något grövre reglar.

Hon gillar bland annat att köpa möbler i andra hand och göra om och när renoveringen av hemmet började vara klar fanns tid över till ett nytt projekt.

– Men det handlar inte bara om renoveringen. Taus familj kommer från Danmark, så vi skulle vilja ha ett gästrum till dem. Dessutom är vi mycket i fjällen på vintern. Så husvagnen skulle både kunna vara gäststuga och boende när vi ska åka skidor och såklart under våra sommarsemestrar. Dessutom är det kul att fixa tillsammans, säger Elin.

undefined
En del av den gamla inredningen är sparad och kan komma till användning igen.
undefined
Istället för häftklamrar använder Elin och Tau små vinkeljärn i det nya regelverket.

Tau håller med, men han och barnen, Nova, 13, och Julius, 9, ser mest fram emot att få använda den färdiga husvagnen.

– Målet är att vi ska bo i den under fyra veckor nästa sommar. Kanske blir det en tur i Europa, säger Tau.

Om projektet skulle gå åt skogen är det ingen fara, resonerar Elin.

– Vi räknar med att det som mest kommer att kosta runt 15 000 kronor beroende på vad vi får tag på, men materialen är inte särskilt dyra. Går det inte alls får vi väl göra om den till skotersläp.

undefined
Målet är att familjen ska bo i husvagnen under fyra veckor nästa sommar. "Kanske blir det en tur i Europa", säger Tau.
undefined
Vid takluckan har det tidigare runnit in vatten, men det är nu åtgärdat.

Det var i somras som Elin annonserade på Facebook efter en husvagn. En man i Bergsviken gillade projektet så pass mycket att han gav bort sin gamla Adria från sjuttiotalet.

– Jag är med i en hel del husvagnsgrupper och folk är väldigt generösa med tips. De skickar bilder och säger vad man ska tänka på och var man kan få tag på material. Det är fascinerande hur mycket som faktiskt går att få tag på.

Nu har paret precis rivit ur all inredning, men vissa väggdelar finns kvar för tillfället och utgör stabilitet under renoveringen.

– Man kan säga att ledorden är lätta material och tunna reglar. Tidigare var det mesta fastsatt med häftklamrar, men vi har använt oss av små vinkeljärn istället för att det ska bli lite mer stabilt. Eftersom vi har tagit bort toaletten och kommer att ha en uppvärmning som väger mindre än den nuvarande värmepannan så sparar vi lite vikt på det, säger Elin.

Planlösningen kommer att påminna om den tidigare, med tanke på att viktfördelningen ska bli ungefär som förut.

– Men en soffgrupp som gick att bädda ut till säng kommer att bli en permanent säng med förvaring under. Det blir nog inte lika mycket överskåp heller, vi kanske satsar på hyllor med fastskruvade korgar istället, säger Elin.

Köket kommer att bytas ut.

– Men ett Ikeakök blir alldeles för tungt, så vi ska försöka hitta ett annat husvagnskök, säger Tau.

undefined
Familjen fick husvagnen av en man i Bergsviken som tyckte att projektet lät som en rolig idé.

När arbetet med regelverk och innertak är klart ska de väga husvagnen för att se hur mycket vikt de har att spela med.

– Vi har aldrig gjort något liknande tidigare, men det känns inte så svårt – däremot är det mer tidskrävande än vad jag trodde. Det enda vi har tänkt ta hjälp med är att dra om elen, säger Elin, som tycker det är kul att själv kunna bestämma hur slutresultatet ska bli.

Nästa delmål är att husvagnen ska vara omtätad innan vintern.

– Sedan blir det kanske en paus när det är som kallast ute, men mot sommaren hoppas vi att den går igenom besiktningen, säger Elin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!