Piteå jobbar för att bli en hållbar kommun och som ett led i detta har städenheten med cirka 90 anställda börjat övergå till den nya, miljövänliga städmodellen Twister.
Metoden innebär att diamantimpregnerade rondeller fastsatta under vanliga städmaskinerna skurar golven rena tillsammans med vanligt vatten. Någon golvpolish efteråt behövs inte heller några andra kemikalier i överhuvudtaget.
- Jag tycker det nya systemet är jättebra! säger Kristina Lööv, lokalvårdare som liksom kollegan Maria Burman upplever att de golv som de städar håller sig både renare och blankare längre.
Intresserade av miljön
En utvärdering utförd av Svenska Miljöinstitutet på Danderyds Sjukhus visar tydligt de enorma fördelarna med den nya metoden. En rapport där Twister jämfördes med sjukhusets befintliga städmetod visade att de golv som hade städats med Twister både hade en lägre bakteriehalt och behöll renheten längre.
Margareta Lundgren, avdelningschef för städenheten, menar att många kommuner och landsting nu håller på att testa Twister - Piteå är inte unikt i det fallet:
- Alla inom den här branschen är ju intresserade av miljön och man vill göra ett så litet avtryck som möjligt, jag vet också att bland annat Umeå kommun testat sig fram en hel del.
Margareta Lundgren menar att det finns en rad fördelar med Twister, golven som städas behöver på sikt inte "nollställas" (djuprengöras), det blir mer lättarbetat för personalen och man behöver inte köpa in lika mycket kemikalier som tidigare.
Kristina Lööv och Maria Burman menar att kemikalier också binder bakterier och smuts - att det luktar fräscht av något starkt rengöringsmedel innebär inte alltid att det är "rent". Rent luktar ju egentligen ingenting.
På rätt spår
Piteå kommuns lokalvårdare städar främst på skolor och förskolor runt om i kommunen, miljöer där det vistas barn och ungdomar.
- Det känns både viktigt att det är en bra miljö i dag och att det blir en bra miljö för kommande generationer, säger Margareta Lundgren.
Piteå kommun har ännu inte utvärderat arbetat med Twister:
- Vi är inte alls i hamn ännu och har inte kastat bort alla kemikalier, vi är på gång och det känns positivt, men det är ett långsiktigt projekt, säger Margareta Lundgren.