Det är några år sedan forskare vid Luleå Tekniska Universitet utvecklade smörjmedlen, fick patent och startade bolaget Sustainalube AB. Problemet har varit att få ut produkterna på marknaden.
– Stora oljebolag har tagit fram smörjmedel i över 100 år, och de är inte lätta att konkurrera med, men vi tror att tiden är rätt. Det går inte en dag utan att någon lyfter frågan om fossilberoendet som samhället måste bort ifrån, poängterar Jan Jonsson.
Han är ny ordförande i bolaget medan Ulf Sandström axlar rollen som marknadschef. Båda är Piteåbor och har tillsammans lång erfarenhet inom sågverksindustrin och skogsnäringen.
Glycerol utgör huvudingrediensen i receptet. Utifrån det har forskarna framställt fyra olika produkter: hydraulolja, skärvätska, sågkedjesmörjmedel och fett. De två sistnämnda är färdigutvecklade och nu letar företaget nya allianser. Bland annat pågår en dialog med Skoogs bränsle.
– Detta är en världsprodukt som är unik i sitt slag. Nu behöver vi öka alltifrån produktion och lagerhållning till distribution och försäljning, säger Jan Jonsson.
Han nämner även den tekniska supporten som viktig, för att kunna få synpunkter från kunder vid eventuella problem. När det kommer till sågkedjesmörjmedlet betonar Ulf Sandström till exempel vikten av att tömma gammal olja innan ny fylls på.
– Det kan klumpa ihop sig om för mycket gammal olja finns kvar. De som varit förbaskade på att det inte fungerat, har inte lyckats tömma det gamla innehållet ordentligt, menar han.
Samtidigt nämner Sandström många fördelar. Inte minst miljöperspektivet, men även att maskinförare slipper oljedimma. Smörjmedlet är vattenlösligt, vilket han förklarar är unikt.
– Det är ett helsike att få bort oljedimma från en traktor, men det här går bort med bara vatten och en trasa. Det räcker med ett störtregn för att det ska bli rent.
I dagsläget framställs Sustainalubes produkter i Luleå, men i framtiden ser Ulf Sandström och Jan Jonsson gärna en fabrik i Piteå.
– Det är billigare att hyra en industrilokal här. Det är ingen prio, men det skulle vara roligt om produktionen skedde i Piteå och grundarna har heller ingenting emot det. Om vi hittar ett bra ställe där vi kan bedriva en rationell produktion, så kan vi flytta hit, säger Jonsson.