Ove Persson och Tommy Söderman har haft pejl på berguvar runt om i Piteå sedan 70-talet.
– Vi blev engagerade i riksinventeringen som gjordes då, säger Tommy Söderman.
I slutet på 60-talet upptäcktes en minskad stam och åtgärder vidtogs.
– Man började föda upp berguvar och då fick man ordning på stammen. Sedan har den sett bra ut länge, men på senare år har den minskat, säger Ove Persson.
Bilden av en minskande berguvstam är tydlig i hela landet enligt tidningen Vår fågelvärld.
Det är anledningen till att man nu sätter i gång ännu en rikstäckande inventering. Den kommer att pågå i två år.
– Vi vill ha allmänhetens hjälp, runt om i hela Norrbotten. Hör man en berguv får man gärna höra av sig till oss. Man kan inte missa hur den låter, det är en väldigt dovt hoande, säger Ove Persson.
Han tror att dagens sophantering är en bidragande orsak till att stammen minskat.
– Förr var det ju öppna hål, vilket ledde till fler råttor och bättre tillgång till mat för berguvarna. De har det tufft nu, men förhoppningen är att det blir ett bra sorkår.
Berguvar häckar i mars och april.
– De söker sig gärna till en bergssluttning med söderläge. Där tinar det fort. Eftersom de börjar häcka i slutet av mars så är det ju snö kvar på de flesta ställen, säger Tommy Söderman.
I Piteå finns det tre kända berguvpar enligt Ove Persson.
– Vi har ett vid Bredviksberget. Där kan man höra hur de hoar om man står vid masten. Är det tyst så kan de höras en kilometer åtminstone, säger han.
Det finns även ett par på Pitholm och ett i Pålberget.
Störst chans att höra rovfågelns sång har man efter skymning.
– I skymningen och någon timme framåt. Det är viktigt att man lyssnar i början på mars då paren bildas. Det är i mars och april, när den häckar och ruvar som man kan höra den. Annars ska man ha väldigt tur, säger Ove Persson.
Det är just att höra berguven som är kriteriet för riksinventeringen.
– Hitta reviren helt enkelt. Det handlar inte om att hitta bon och ringmärka. Det kräver mycket mer jobb, säger Tommy Söderman.
Berguven väger 1,5–4 kilo, är cirka 59–73 centimeter hög och vingbredden är cirka 138–170 centimeter. Under häckning lägger honan 1–4 ägg och ruvar dem i ungefär 35 dygn.
– 80 procent överlever inte första levnadsåret. Första vintern är ofta tung då ungarna får klara sig själva direkt, säger Tommy Söderman.
Vet du inte hur en berguv låter? Klicka på klippet här nedan.