Hela historien om kommunala sjukpengar har granskats ingående av tidningen Kommunalarbetaren.
Det handlar om de pengar som alla kommuner och landsting i landet betalar in till en försäkring för att anställda ska få extrapengar om de blir sjuka. Försäkringen sköts av AFA Sjukförsäkring, ett försäkringsbolag som ägs av LO och Svenskt Näringsliv tillsammans.
Sammankopplade
I samband med att Alliansregeringen 2008 skärpte kraven för att få ersättning från Försäkringskassan, minskade i samma veva också utbetalningarna från den sjukförsäkring som de kommunanställda har genom kollektivavtalet.
Ersättningen, betalas bara ut till den som har rätt till sjukpenning. Detta har slagit hårt mot de som blivit utan pengar från staten, men även den uteblivna ersättningen från arbetsgivaren.
Det innebar att de pengar som så att säga frös inne, gav AFA fick ett gigantiskt överskott. Dess styrelse beslutade då att pengarna skulle betalas tillbaka till arbetsgivarna – alltså kommunerna och landstingen.
Fack och arbetsgivare hade inga problem med det.
Men allt var inte frid och fröjd. Runt om i landet höjdes en del fackliga röster att det är de sjuka medarbetarnas pengar. Sålunda borde de också komma personalen till del.
Till idrottsanläggningar
I den granskning som Kommunalarbetaren gjort, framgår att Piteå tillhör den breda skara som satsat en förhållandevis liten del på sina anställda.
Av de totalt 80 miljoner kronor som kommunen fick tillbaka de två år pengar betalades tillbaka som mest, gick en halv miljon till de anställda i form av kompetensutveckling bland vårdpersonal.
Samtidigt har 5,5 miljoner kronor lagts på skidanläggningen Lindbäcksstadion inför SM 2016 samt två miljoner på fotbollsstadion LF Arena i form av en ny fotbollsläktare.
Erland Eriksson, ordförande för Kommunal i Piteå, har tagit del av Kommunalarbetarens granskning.
– Som jag har förstått det hela har hela tanken med de här AFA-pengarna varit att de skulle gå tillbaka till de som är eller har varit långtidssjukskrivna, säger han.
Så har det alltså inte blivit.
"Moraliskt"
Sektionsordföranden konstaterar att reaktionerna från de cirka 2 800 medlemmarna i Piteå, trots det varit få.
– Faktiskt inte. Det kan förstås hänga samman med att förbundet på central nivå inte tagit strid eller drivit frågan ytterligare.
Personligen skulle ha se att kommunen valde ändra inställning.
– Inte minst rent moraliskt. Samtidigt är det ju sjukförsäkringspengar som arbetsgivaren betalt in för sina anställda. Alltså borde också återbetalningen komma de anställda till del för vad de är avsedda för, en sjukförsäkring.
I facktidningens granskning framgår att majoriteten av landets kommuner har låtit sjukpengarna gå in i kommunens kassa. En del fattiga orter har pengarena rent av räddat kommunens ekonomi.
Piteås kommunalråd Peter Roslund (S) konstaterar att fullmäktige valt att använda pengarna både inom verksamheten, men även i satsningar som kommer piteborna till del.
– Jag vill hävda att vi använt pengar för att tillgodose personal inom olika verksamheter, kanske främst inom äldreomsorgen, säger han.
Mer pengar
Men det är ju stora belopp, 80 miljoner kronor. Skulle inte delar kunna användas till just anställda som är långtidssjukskrivna?
– Visst skulle vi kunna göra det. Nu ska vi komma ihåg att det här är engångspengar och vi har i dagsläget kvar cirka hälften av summan. Nästa år kommer dessutom uppemot 20 miljoner som är kopplat till premier vi betalade in för mycket år 2004.
– De belopp vi fått och kommer att få tillbaka kommer även att användas för framtida pensionsutbetalningar, säger Peter Roslund.
Piteå och andra kommuner med bra ekonomi har alltså valt att låta pengarna gå in i budgeten. Ytterst få har öronmärkt pengar till sin personal. När så skett har det gjorts som i Piteås fall, till någon form av kompetensutveckling.
– Men även till omställningsarbetet inom äldreomsorgen, säger Peter Roslund.
Enligt Kommunalarbetarens beräkningar har har personalen, i de kommuner som har svarat på hur de hanterat pengarna , fått ta del av tre procent – 322 miljoner – av de 12 miljarder som betalades ut åren 2012 och 2013.