– Det är en aktiv och trevlig grupp som ställer många frågor, säger projektledare Katrin Rundström om det tiotal deltagare i åldrarna arton till tjugofyra som hade samlats i sessionssalen på Stadshuset.
Samarbetet mellan Folkuniversitetet, Konsumentverket, Finansinspektionen och Sparbanksstiftelsen Kronan har lett till konceptet Ekonomismart, som föreläser i kommuner som anmält intresse. De utbildar dels unga vuxna som är anslutna till olika sysselsättningsprogram inom kommunen, dels yrkesverksamma som genom utbildningen får metoder och material som behandlar hur de ska utbilda de ungdomar de möter i sina arbeten. På Konsument Piteås förfrågan var det så dags för utbildningskonceptet att komma till Piteå och bidra med ekonomisk upplysning.
– Vi hörde om detta i höstas och tyckte att det lät jättespännande. Vi vill prioritera det förebyggande arbetet och hoppas att kunskaperna sprider ringar på vattnet, säger Anita Grankvist, konsumentvägledare på Konsument Piteå.
Utbildningar i hela landet
Ekonomismart har funnits som koncept i fem år och de har genom turnéer hållit utbildningar i hela landet, ända från Malmö i söder till Kiruna i norr. Frågor som tas upp handlar om konsumenträtt, vardagsekonomi, sparande, försäkringar, krediter, reklam och betalning. Utöver föreläsningar diskuteras olika frågor i mindre grupper för att sedan återkopplas i helgrupp.
– Vi strävar efter att ge en bred basutbildning som bidrar till ökad förståelse och trygghet när det kommer till att hantera sin ekonomi, förklarar Katrin Rundström.
Nöjda deltagare
Det generella intrycket bland deltagarna är att de två dagarna har varit intressanta och lärorika.
– Jag trodde inte att man skulle lära sig så mycket. Från början tänkte jag att det skulle kännas länge med två dagar, men nu hade jag velat ha en dag till. I går kväll gick jag hem och gjorde en budget, det hade jag inte trott att jag skulle göra innan, säger Emma Öberg, 18 år.
– Det är mycket att ta in och jag har lärt mig massor, om försäkringar och rea till exempel. Att tänka och agera själv, att inte lita på allt. Förr hade man full tilltro till butiken när man köpt en vara, men nu har jag lärt mig att tänka till. Till exempel att skaffa bevis när du köper en bil, säger Jim Larsson, 18 år.
– De har tagit upp tips kring sådant som försäkringar, ekonomi, budget. Att det finns personer att prata med i kommunen om man hamnar i svåra situationer och när man behöver hjälp att förstå sina rättigheter och skyldigheter är bra att veta. Tiden har gått väldigt snabbt och det har varit roligt, tycker Robin Bergström, 24 år.