– Vi har jättestora problem med underbudskonkurrens från utländsk arbetskraft. I Piteå är det inte så stort, men visst finns det en anledning till att man anlitar arbetskraft från utlandet och inte de lokala företag vi har här. Det är inte kvalitén utan prislappen det handlar om i slutändan, säger Magnus Nyström, ombudsman för Byggnads i Piteå.
Han menar att de rapporter som fackförbundet fått in från frilansande journalister, som granskat företag från öststaterna, är att de anställda i slutändan kan få 30–40 kronor i handen ungefär.
– Det finns också rykten om att dom fakturerar runt 200–210 kronor i timdebitering ut till kund, medans svenska företag ligger på 375–400 kronor plus moms, så det är halva kostnaden ungefär, säger Magnus Nyström.
Den svenska Laval-domen slog fast att det är förenligt med EU:s regelverk att betala lägre löner i Sverige så länge lönerna följer avtalen i hemländerna. Det innebär att på svenska byggen går det arbetare som utför arbeten till betydligt lägre löner än sina svenska kolleger.
"Viktigt val"
Byggnads och likaså Transport stödjer socialdemokraterna i EU-valet.
– EU valet är jätteviktigt och det har stor betydelse vilka kandidater vi får in från Sverige. Det är klart vi ska ha fri rörlighet, men behöver vi utländsk arbetskraft ska de ha samma lön som oss. Det handlar om alla människors lika värde. Oavsett vad du har för medborgarskap, så ska du inte bli utnyttjad bara för att du är i ett annat land och jobbar, anser Magnus Nyström.
Han ser det dock som positivt att facket i det nya byggavtalet med motparten Sveriges byggindustrier kom överens om att införa ett "huvudentreprenörsansvar".
– Om exempelvis NCC tar in ett utländskt bolag som underentreprenör, då kan vi sätta press på NCC så att de sätter rätt lön. Gör de inte det, så kan de fått betala upp till vad det kostar. Men fortfarande har vi jättemycket luckor och saker kvar att arbeta för, säger Magnus Nyström och tar som exempel då privata byggherrar (företag eller privatpersoner) ska bygga någonting.
– På den privata marknaden är det fritt och Lagen om offentlig upphandling gäller inte. Den som ska bygga kan välja att ta in en byggfirma från Estland, men en svensk rörmokare och elektriker. Då kan vi inte komma åt det via avtalet. Byggherren blir litegrann som en målvakt.