MÄNNEN SOM SLÅR
Det handlar om metoden Samtal om våld som riktar sig till vuxna personer som utövar våld i en nära relation. Något som i sin tur bygger på den norska metoden Alternativ til Vold (ATV). Två familjerådgivare, två familjebehandlare samt en behandlare på alkohol och narkotikagruppen på Piteå kommun har gått utbildningen under 2021.
– Vi har inte haft något liknande i Piteå tidigare, något som känts frustrerande. Så jag är glad över att vi nu kan erbjuda hjälp och stöd. Om vi inte kan jobba med orsaken till själva våldet så blir det ingen förändring, säger Maria Lundholm, familjerådgivare.
Behandlingen riktar sig till våldsutövare i nära relationer, så det kan alltså vara både män och kvinnor. Men främst är det män som söker hjälp för att bryta sitt våldsamma beteende.
– Det handlar om att man vill ta ansvar för att man vill sluta, det är en viktig del av behandlingen. Man känner att: "Det här vill jag inte göra längre, men jag har inte kunskapen och verktygslådan och behöver stöd, säger Kristian Axerup.
– Det kan handla om enstaka händelser där man brukat våld, men det kan också vara så att hela livet präglats av våld, säger Maria Lundholm.
Våldsutövare som vill söka hjälp mejlar till Samtal om våld. Man lämnar namn och telefonnummer och blir uppringd. Väntetiderna är korta och inom cirka två dagar bokas ett första möte in.
Beslutar man sig för att delta inleds varje behandling med ett tre-fyra bedömningssamtal, sedan följer 15–20 sessioner där man pratar om vilka konsekvenser våldet har och ger verktyg för att stoppa det. Terapeuten lyssnar också på den våldsutsattes historia.
Då det är en frivillig insats förs inga journaler, anmälningsplikt finns om barn far illa.
Bland annat får våldsutövaren beskriva våldet som brukats i detalj och terapeuten lär ut strategier för att hantera ilska.
– En förutsättning för att behandlingen ska fungera är att våldsutövaren är motiverad och är villig att ta ansvar för det den gjort säger Kristian.
Oftast finns händelser i livet som gör att man tar till nävarna. Behandlarna menar att det alltid är ett val att bruka våld, istället kan man lösa konflikter på annat sätt.
– Det viktigaste är att få stopp på våldet, mycket handlar om att lära känna sig själv, säger Maria.