Familjen renoverar sin drömgård: "Vårt livsprojekt"

Carolin och Emil Kårén renoverar Norrbottensgården Näs i Norrfjärden som de köpte för tre år sedan. "Det är viktigt att det blir en genuin känsla", säger Carolin Kårén.

Paret Kårén har alltid drömt om Norrbottensgården Näs. I dag är den deras hem och livsprojekt.

Paret Kårén har alltid drömt om Norrbottensgården Näs. I dag är den deras hem och livsprojekt.

Foto: Linda Sundström

Piteå2021-07-26 18:30

Paret bodde tidigare i Lakafors och passerade Norrbottensgården Näs dagligen på vägen till Piteå. Emil Kårén, som växte upp på bondgård utanför Sollefteå, hade länge drömt om att ha en egen gård.

– Vi har alltid sneglat på det här huset, men vi trodde inte vi hade någon chans att få ta över det. Det har gått i arv i generationer, säger han.

undefined
Emil och Carolin Kårén med barnen Helmer och Ester på den nyrenoverade bron.

Hoppet väcktes när Norrbottensgården var till salu 2018. Paret fastnade för det 120 kvadratmeter stora huset under visningen.

– När man kom in i salen blev man golvad. Golvet har breda, gamla plankor och det är högt i tak. Det är mäktigt och pampigt med fin utsikt mot Porsnäsfjärden, säger han.

På gården står också en gammal ladugård med ett tak utformat i kanadensisk stil, en rundloge, vagnslider och ett gammalt stall.

– Gården finns på kartor från 1600-talet, men är äldre än så. Vi vet inte hur gammalt själva huset är, men man vet att folk har bott här sedan 1500-talet, säger Carolin Kåren och berättar att hon alltid varit intresserad av historia och gamla hus.

undefined
När det ska byggas plockar Ester och Helmer fram sin egen verktygslåda.

Sedan paret köpte gården har de bland annat renoverat delar av fasaden och fönstren till boningshuset, byggt en infart och gärdsgård samt renoverat bron till entrén. Sonen Helmer, 4 år, och dottern Ester, 2 år, har hjälpt till med att skotta grus.

Till hösten och vintern ska ett badrum byggas på entréplanet eftersom det befintliga finns i källaren. Kanske börjar familjen också förbereda för att inreda vinden. Oavsett vilket projekt de tar sig an på gården går begreppet byggnadsvård som en röd tråd genom arbetet.

– Vi försöker bevara så mycket som möjligt och göra sådant som inte skadar huset på något vis. Vi använder material och färg som inte ska täppa till ett hus som behöver andas och tänker över materialval som blir hållbara och fungerar ur ett historiskt perspektiv, säger Carolin Kårén och fortsätter:

– Det blir mycket traditionella färger. Vi har gläntat lite på tapeterna för att se vad som finns där under. Vi försöker jobba med det vi har och tänka utifrån det.

Inredningen består till stor del av möbler från gården. Matsalsbordet hittade de i ett av uthusen.

– Det är jätteroligt att de som bott här har sparat möblerna.

undefined
Många gamla möbler finns kvar på gården. Bordet i salen stod i ett av uthusen.

Verktygslådor i trä som folket på gården tidigare använt i stallet har blivit till en hylla på väggen. En gammal köksbänk står i hallen. Allting behöver inte stå där det var tänkt från början, tycker hon.

– Det är lätt att det blir ett museum om man inte hittar sätt att använda möblerna. Det är viktigt att det blir en genuin känsla, att inredning och själva huset på ett sätt följer varandra.

Familjen har ingen tidsgräns för renoveringen. Heltidsjobb och barn tar mycket tid.

– Det här är vårt livsprojekt. Vi blir nog aldrig färdiga. När vi köpte huset landade vi i att vi bor in oss och känner hur vi vill ha det, säger Carolin Kårén.

undefined
Familjen har många gamla möbler, bland annat ett skåp som står i hallen.

Paret startade ett instagramkontot "Gården Näs" 2019 för att få inspiration och dela med sig av renoveringsarbetet. Många uppskattande kommentarer som de har fått handlar om den gamla ladugården och de berättar att det finns planer på att inreda den.

– Höloftet i ladugården är en supermäktig lokal. Vi är musiker båda två och har en vision om att göra en konsertlokal där och kanske anordna event. Ladugården och intilliggande byggnader är dock vår största renoveringsutmaning, säger Emil Kårén.

Renovering av Näs

Paret köpte Norrbottensgården 2018. Sedan dess har de bland annat renoverat delar av fasaden och fönstren till boningshuset, byggt en infart och gärdsgård samt renoverat bron till entrén. Det finns planer på att bygga ett nytt badrum samt inreda vinden till boningshuset och höloftet i ladugården. De försöker tänka hållbart och bevara den historiska prägeln. Möbler, bland annat matsalsbordet, och gamla verktygslådor i trä som funnits i uthusen har fått flytta in i boningshuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!