När Region Norrbotten fattade beslutet att lägga ner den psykiatriska slutenvårdsavdelningen i Piteå hoppades både politiker och ledande chefer att psykanställda i Piteå skulle vilja övergå till att jobba i Sunderbyn. PT kan nu avslöja att den förhoppningen grusats. Istället kommer larm om att personalen säger upp sig och lämnar psykiatrin.
– Det behövdes runt 20 personer för att kunna bemanna de nya platserna men totalt är det bara sex eller sju personer som går till Sunderbyn. Det är en massflykt, säger en person som arbetar inom psykiatrin till PT.
PT har pratat med flera vårdanställda som med hänsyn till en svår arbetsmiljö och intern turbulens på Region Norrbotten vill förbli anonyma. Samtliga vittnar om hur den pågående omstruktureringen av länets psykiatri skapat internt kaos med massuppsägningar bland personalen som följd. Sammantaget erfar PT att nära 20 personer har försvunnit genom uppsägningar eller omplaceringar till andra fält inom vården.
– Under alla mina år har jag aldrig varit med om något liknande. Vi blöder personal. Vi har tappat hundra års psykiatrierfarenhet. Hundra års erfarenhet som har gått ut genom dörren utan att någon har försökt få dem att stanna. Det är fruktansvärt. Den här situationen är omöjlig, säger en person som arbetar inom psykiatrin och fortsätter:
– Personalen mår jättedåligt. Jag mår dåligt. Det känns som att jag håller på att bli riktigt sjuk av det här. Samtidigt vill jag inte säga upp mig. Jag vill försöka se framåt. Jag tror på psykiatrin och jag tror att jag behövs. Men vi mår väldigt dåligt allihopa, säger personen till PT.
De vårdanställdas vittnesmål stöds av Katja Pettersson, skyddsombud och fackligt aktiv inom Vårdförbundet på psykiatrin i Piteå.
– Nästan hälften av oss har sagt upp sig och sökt andra jobb sedan man började med planeringen för att lägga ner avdelning 25. Största delen har slutat för att de inte orkar med den här situationen, säger hon.
Hon säger att personalen vid flera tillfällen försökt sträcka ut sin hand till Region Norrbottens ledning och dess styrande politiker för att varna för en nedläggning och föreslå andra vägar framåt.
– Vi på avdelningen har framfört olika förslag för hur man ska kunna lösa det här. Vi är väldigt måna om våra patienter och om Piteåborna. Vi har sagt att man inte bara kan stänga ner avdelningen. Nu ser vi den katastrof som är resultatet, säger hon och fortsätter:
– Folk är otroligt besvikna på ledningen. De är trötta av den oro och stress som de bär på när de jobbar. Det är inte underligt att de slutar.
När avdelningen i Piteå läggs ner ska ansvaret för länets slutenvård flyttas till Sunderbyn och Gällivare, men även där känner man av ett ökat tryck och ökat missnöje bland personalen. Camilla Westerlund, specialistundersköterska och arbets- och skyddsombud för Kommunal, upplever att Regionens förhoppning att rekrytera personal i Piteå till Sunderbyn har misslyckats.
– Det har inte varit så många från Piteå som velat följa med till Sunderbyn. Vi har ett antal som kommer jobba natt men vi har ingen dag- eller helgpersonal. På den punkten har det inte gått så bra.
På grund av personalbrist har psykiatrin i Sunderbyn under lång tid haft svårt att bemanna de vårdplatser man fysiskt har kapacitet för. I dag finns tre avdelningar disponibla för psykiatrisk vård. Samtidigt som man planerat för en nedläggning av avdelningen i Piteå har ledande chefer och politiker på Regionen framhållit att man med pågående rekrytering ska kunna öppna upp fler platser i Sunderbyn. Enligt Camilla Westerlund gör bristen på personal dock att öppnandet av vårdplatser gått i stå.
– Avdelning 40C här på Sunderbyn akutöppnades förra veckan och man har också bibehållit sex vårdplatser i Piteå. Nu stänger 40C ner igen. Vi har inte hunnit rekrytera den personal vi behöver för att kunna hålla alla våra tre avdelningar öppna. Planen är att den ska vara öppen dygnet runt, men givet personalsituationen har vi inte resurser att hålla den öppen, säger hon.
Skötaren Lina Jakobsson är arbetsplatsombud för Kommunal i Sunderbyn och säger liksom Camilla Westerlund att läget är ansträngt.
– Personalen är väldigt trött. Nu ska vi ta alla patienter från Piteå och lägga dem där det finns plats på de tre avdelningar vi har. Vi har några som sagt upp sig under hösten. Folk är frustrerade och less och känner sig inte uppskattade, säger hon.
David Gotthold är ST-läkare, fackligt ombud samt skyddsombud inom psykiatrin i Region Norrbotten. Han säger att den rådande situationen är allvarlig och att rekryteringen av personal måste prioriteras för att psykiatrin i Norrbotten ska kunna fortsätta fungera.
– Det har under en längre tid varit svårt att rekrytera och behålla personal. Turerna kring den här förändringen har lett till att flera har slutat. Situationen är svår och det här är ett område som måste prioriteras om vi ska kunna ha en fungerande psykiatri i Sunderbyn. En förbättrad arbetsmiljö bygger mycket på att vi måste vara fler så att vi ska kunna hålla vårdplatserna öppna och att folk ska orka med.
Bristen på personal leder till en ökad press på befintlig personal och bristen på tillgängliga vårdplatser gör att personalen tvingas fatta tuffa beslut, något David Gotthold säger adderar stress till en redan ansträngd arbetsmiljö.
– Det blir en etisk stress för de som ska jobba på avdelningen och som inte klarar av att ta hand om alla patienter man har. Det är också negativt för de läkare som pressas att skriva ut patienter för tidigt. Det skapar en väldigt dålig arbetsmiljö där det blir svårt att behålla och rekrytera personal. Då riskerar vi att inte ha någon vård alls framöver.
David Gotthold säger att man lyckats bra med rekryteringen till psykiatrin i Gällivare men att den positiva effekten uteblir när vårdpersonal i Sunderbyn och Piteå säger upp sig.
– Om vi inte lyckas behålla personal så blir vi ju inte fler, trots att vi rekryterar. Det är också många erfarna som slutat och det blir alltid svårt att ersätta erfaren personal med nyrekryterade. Ser man på läkarsidan så är det få specialister som stannar kvar inom slutenvården eftersom arbetsmiljön bedöms vara så dålig. De går vidare och börjar jobba någon annanstans.
Samtliga vårdarbetare PT pratat med under de senaste veckornas turbulens inom psykiatrin upplever att ledande chefer och politiker negligerat den oro och de farhågor som personal på alla nivåer kommit med. David Gotthold instämmer i kritiken.
– Man har inte tagit den oro vi haft och de risker vi lyft på allvar. Det här hade kunnat göras på ett mycket bättre sätt.