- Det är tack vare jordens kvalitet, säger Margareta.
Både hon och maken lovordar ljuset i Norrbotten. Här odlas de bästa grönsakerna, hävdar de. Ingenstans smakar de bättre än i midnattssolens land.
Reportaget fortsätterpå nästa sida<\c>Historien om hur Margareta Haglund Tjernkvist och Mauritz Haglund lämnade storstadslivet i Göteborg för en egen täppa i skogen i norr är både intressant och inspirerande. Deras vägar vävdes samman i vuxen ålder tack vare en äldre gemensam bekant med fallenhet för kontaktförmedling.
- Jag hade varit försiktig med nya män efter min skilsmässa, men när jag träffade Mauritz tänkte jag att jag måste passa på. Mer omtänksam man hittar man inte, säger Margareta och Mauritz bara ler. Två veckor efter att de träffats hos den gemensamma vännen flyttade han in hos henne. Det var tjugo år sedan.
Ville flytta norrut
Första gången Mauritz besökte Norrbotten och Tornedalen, som är Margaretas barndomstrakter, slog även förälskelsen till bygden till och de började sträva mot att en gång flytta hit.Vägen till ett liv i Norrbotten har varit rätt krokig och strapatsrik. För varje besök i länet kändes det svårare och svårare att åka hem. Ett år anmälde de sig till skogsplantering bara för att få stanna längre och fick två veckors skogsliv.
- Och möjlighet att göra något viktigt för kommande generationer.
Margareta är mycket intresserad av hantverk av olika slag och på Mauritz initiativ började de delta på olika marknader och mässor. Nu är de på plats permanent sedan drygt ett år tillbaka. Hemmanet i Övre Storfors som ligger på vägen mellan Pålsträsk och Holmträsk hade inte varit uppodlat på 35 år när paret slog sig ned.
Självplock
Rallarrosor, träd och buskar hade tagit över gården och byggnaderna var inte i bästa skick. Det spelade ingen roll. Margareta och Mauritz tittade på stället första gången när snön fortfarande låg kvar, och förstod att det var dags att slå till.- Det motsvarade precis den syn jag haft för mitt inre i flera år. Här ville jag ha mina odlingar, säger Margareta.
Det är med uppenbar stolthet hon visar runt bland kålrötter, spenat, sallad, morötter, potatis, asiatiska grönsaker och framför allt sockerärter, plus många andra grödor. Den som vill kan komma till gården för självplock. I butiker i Älvsbyn har det gått bra att sälja in lite ovanligare sorter som savoykål och mangold, men i Piteå är det lite svårare.
- Det är för att vi brukar vara på plats i Älvsbyn och prata om våra varor.
Storstadsliv mot lantliv. Vad saknar man?
- Här är så underbart. Det är ett paradis, en idyll, säger Mauritz och hans ögon avslöjar att han inte saknar någonting alls.
Inte ens vintern känns betungande trots att bostadshuset inte riktigt håller måttet. På gården står en stuga som håller på att rustas för turistverksamhet året om.
- Den som säger att det är mörkt häruppe har fel, säger Margareta med eftertryck. Det är i Skåne och Göteborg som det är mörkt.