”De få vårdplatserna är överbelastade”

Anhörigorganisationer kräver mer resurser till psykiatrin.– Det allvarligaste är att det finns för få vårdplatser och sedan låter man inte personer ligga kvar fast de skulle behöva det, säger Börje Karlsson, kontaktperson för Nationell Samverkan för Psykisk Hälsa.

Foto:

PITEÅ2014-10-06 05:00

Läkare slår larm om brist på vårdplatser, personal och resurser för att ge rätt vård. Uppgifterna från PT:s artikelserie om krisen inom psykvården kommer inte som någon överraskning för Börje Karlsson.

– Vårdplatserna minskar samtidigt som den psykiska ohälsan i samhället ökar. De få vårdplatserna är överbelastade och man skriver ut folk som egentligen inte skulle bli utskrivna eftersom det står fullt med personer som mår ännu sämre och väntar på att få komma in, säger Börje Karlsson, ordförande för Schizofreniförbundet IFS i Piteå älvdal och samordnare för ett nätverk bestående av patient-, brukar- och anhörigorganisationer inom det psykiatriska området.

Efterfrågar pengar

Landstingsrådet Kent Ögren (S) har lovat att tillsätta en granskning för att se över psykiatrin – några löften om förbättringar ges dock inte.

– Folket på golvet gör nog så gott de kan med de begränsade resurser som finns. De som till syvende och sist håller i plånboken är politikerna och de måste agera och skjuta till mer pengar för att hitta personal och öka antalet vårdplatser.

Fler vårdalternativ

Vuxenpsykiatrin i Piteå efterlyser fler avdelningar inom den slutna vården och konstaterar att de har fel verktyg att hjälpa svårbehandlade fall.

– Det säger sig självt om man blandar unga tjejer med självskadebeteende med missbrukare leder det i förlängningen till att du har två missbrukare. I dag är det rättspsykiatrin som får ta de svåra fallen och det är inte rätt att unga tjejer ska sitta med grova brottslingar för att det inte finns tillräckligt med resurser på psykiatrin.

Mellanvårdsboende

Enligt Börje Karlsson hamnar många utskrivna patienter i ensamhet utan tillräckligt stöd. Han vill se ett bättre samarbete mellan kommun och landsting och efterlyser ett gemensamt mellanvårdsboende.

– Där ska det då finnas medicinskt utbildad personal och exempelvis brukare som vet hur det är och kan hjälpa till att stötta i den mån de orkar. Ett sådant boende skulle kunna innebära att färre personer behöver läggas in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om