De digitaliserar Piteås historia

Piteå museum förvaltar stora delar av Piteås historia. Nu pågår arbetet med att digitalisera materialet och göra det tillgängligt för allmänheten. "Vi fokuserar på material som annars riskerar att förgås", säger antikvarie Emeli Elfving.

Piteå Museum, Emeli Elfving, Catharina Westling

Piteå Museum, Emeli Elfving, Catharina Westling

Foto: Simon Olofsson

Piteå2022-09-21 07:00

På Piteå museum finns stora mängder Piteåhistoria och i arkiven samsas både föremål, dokument, bilder, kassettband och filmer. Tillsammans utgör de ögonblick ur Piteås över 400 år långa historia. Den digitala revolutionen har skapat nya sätt att förvara och visa historiskt material och nu jobbar museet med att digitalisera sitt arkiv.

– Det här är i grunden en demokratisk fråga. Alla ska få möjlighet att ta del av det samlade kulturarvet, säger Emeli Elfving.

undefined
Piteå museum förvaltar ett stort material från Piteås historia. Nu pågår arbetet med att digitalisera materialet. Emeli Elfving och Catharina Westling från Piteå museum säger att intresset från allmänheten är stort.

Catharina Westling, utställningsproducent och ansvarig för arkiv och samlingar på Piteå museum, är den som främst arbetar med det pågående digitaliseringsarbetet. Hon berättar att arbetet med att digitalisera museets material påbörjades redan på 90-talet.

– Vi började nog 1995, då med ett databassystem som hette Regio. Det projektet pågick i ganska många år och under den tiden registrerade vi 10 000 poster. Samtidigt gick den digitala utvecklingen snabbt och dåtidens teknik och lagringsmedier blev snabbt föråldrade, säger hon och fortsätter:

– I dag använder vi ett system som är utvecklat av Västerbottens Museum, ett sorts digitalt kulturhotell där man lägger in materialet. Där kan man också lägga ut saker publikt till allmänheten. Vi har inte kommit till det stadiet än, men vi jobbar på att komma dit, säger hon.

undefined
Catharina Westling är utställningsproducent och ansvarig för arkiv och samlingar på Piteå museum. Hon arbetar också med att digitalisera museets arkiv.

Materialet som ska digitaliseras är både stort och material-mässigt spretande. Museet förfogar i dag över cirka 100 000 gamla bilder, cirka 200 kassettband samt även en del gammalt videomaterial.

– Vi har tidigare jobbat mycket med att dokumentera och digitalisera information om olika föremål. Nu jobbar vi mycket med foton och har den senaste tiden också fokuserat på film och kassettband. Vi har en hel del intervjuer som spelats in under åren och även en del super 8-film, säger Catharina Westling.

Kassettbanden består bland annat av intervjuer med Piteåbor från förr. I arbetet med digitaliseringen har Catharina Westling hunnit stöta på mycket intressant material som ger en inblick i hur boende i Piteå levde, kände och tänkte.

– Det är väldigt spännande att lyssna på. Bland annat lyssnade jag nyligen på Vanja Lövgren som jobbade med kvinnors liv i Piteå, där hon intervjuade kvinnor runt om i stan och byarna. Hon frågade om deras liv och uppväxt och vad de jobbade med. Det var ett jättefint material att lyssna på, säger hon.

undefined
Förutom att föra över materialet till ett digitalt format ska det också katelogiseras.
undefined
I arkiven förvarar Piteå Museum både bilder, dokument, kassettband och annat material. Tanken är att i förlängningen göra arkivet tillgängligt för allmänheten i digital form.

Catharina Westling och Emeli Elfving berättar att digitaliseringen av arkivmaterialet är ett omfattande arbete. Största delen av arbetet utförs av Catharina Westling, som också har flera andra arbetsuppgifter. Utöver själva arbetet med att överföra historiskt material till digitala medium krävs också förståelse för juridiska ramverk såsom GDPR.

– Det finns ett stort behov av kompetens kring etiska och juridiska övervägningar. Att digitalisera ett kulturarv är ett jättearbete som kräver både resurser och pengar. Det bästa vore ju om man hade en person som jobbade heltid med detta, men det är svårt för oss som är ett litet museum, säger Emeli Elfving.

Prioriteringarna görs dels utifrån vad allmänheten är intresserade av och dels utifrån ett konserveringstänk där historiskt material annars riskerar att förstöras.

– Vi jobbar efter två principer: dels ta hand om material som riskerar att förgås, men också att vi tittar på efterfrågan. Vad är allmänheten mest intresserade av? Det är två olika perspektiv, säger Emeli Elfving.

Museet delar redan i dag bilder på sin Facebook-sida. Både Emeli Elfving och Catharina Westling upplever att intresset hos Piteåborna är stort, vilket också lett fram till fotoboksprojektet "Bevarade ögonblick".

– Vi såg att många var intresserade av att se bilder från gamla Piteå. Våra äldsta bilder är från 1865 och många av dem är av riktigt fin kvalitet. Därför har vi gjort böcker där vi velat tillgängliggöra dessa bilder tillsammans med lite mer information. Det är ett komplement till digitaliseringsprojektet.

undefined
Piteå museum ser ett stort intresse för gamla bilder från Piteås historia. Här ses en vy från Strömnäs från 1869 från där Strömbackaskolan står i dag. Till höger ser man kyrkan och Norrmalm. Bilden är tagen av E G Åkerlund, fotograf från Stockholm.
undefined
Pite museum förfogar i dag över fotografen Rune Höglunds stora produktion. Här en bild från Lions loppmarknad i Piteå 1963. (Obs: Bilden är beskuren)

Målet är att det digitala arkivet ska göras tillgängligt för allmänheten.

– Ambitionen är att lägga ut det publikt men i dagsläget kan vi däremot inte svara på när detta kommer att ske. Vi lägger ut bilder på Facebook för att skapa ett litet skyltfönster, för att visa att materialet finns. Vi vill såklart göra materialet tillgängligt för både forskning och allmänhet, säger Emeli Elfving.

undefined
Piteå Museum, Emeli Elfving, Catharina Westling
Digital bevaring

Digitalisering av historiskt arkivmaterial är en viktig del av att säkra materialets fortlevnad i framtiden. 

Åtkomst till digital historia används dels av den breda allmänheten, men kan också vara viktiga arbetsverktyg för forskare, studenter, media och företag. 

Piteå museum har jobbat med digitalisering sedan mitten på 90-talet.

Piteå museums ambition är att göra det digitala materialet tillgängligt för allmänheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!