De digitaliserar i nya lokaler

IT-företaget Netsolutions i Piteå flyttar till nya stadsnära lokaler för att få utrymme att växa och komma närmare kunderna.

Emil Grahn, John Olsson och Leon Bollerup ser ljust på framtiden för företaget som satsar på att modernisera efter kundens behov.

Emil Grahn, John Olsson och Leon Bollerup ser ljust på framtiden för företaget som satsar på att modernisera efter kundens behov.

Foto: Sofia Blad

Piteå2022-05-11 09:00

Netsolutions är ett lokalt IT-företag i Norrbotten som ägs av Emil Grahn, Leon Bollerup och John Olsson. Företaget är nischat mot behovsanpassad IT hos stora och små företag och fungerar som en IT-organisation till företag som på så vis inte ska behöva anställa en specifik person inom IT. 

I December 2018 flyttade företaget in i nya lokaler på Furunäset och stortrivdes, men efter bara fem månader kände de att det blev för trångt.

– Då helt plötsligt hade vi tre anställda till, i dag är vi totalt åtta stycken som jobbar här och det gör att vi behöver ett mycket större utrymme än tidigare, förklarar John Olsson. 

De anställda kände ett behov av att få varsitt kontor, istället för att sitta i ett öppet kontorslandskap, för att kunna stänga till dörren under kundmöten. Det ledde till ytterligare en flytt och nu har flyttlådorna packats upp i Söderberg och Partners gamla lokaler, bara ett stenkasst från stan. 

Platsbytet har skapat fler möjligheter för företaget. Precis bredvid ingången finns ett rum som ska fungera som ett så kallat "visningsrum" där kunder kan klämma och känna på olika IT-lösningar. 

– Det är inte vanligt att man i dag som kund kan få hålla i produkterna innan man beställer, så det är en klar fördel för oss. Vårt nya läge möjliggör också att kunderna kan komma förbi och säga hej, ta en kopp kaffe och prata med oss, säger John Olsson.

Till skillnad mot många andra företag så har Netsolutions aktivt valt att inte ligga i framkant i alla lägen när det gäller den digitala utvecklingen, om inte kunden själv önskar det.

– Vi brukar försöka anpassa moderniseringsgraden efter kundens behov. Du behöver inte alltid vara med på det nyaste, utan istället satsa på det som är stabilt och fungerar bäst för respektive företag, menar Leon Bollerup.

Det finns fördelar med att inte alltid hoppa på de nyaste trenderna, både ekonomiska och tidsmässiga aspekter, enligt företagets ledning.

– Tittar man på Stockholmsföretag som ska vara med på de nya tågen hela tiden, så leder det ofta till stora kostnader och stora digitala lösningar. Norrbottensföretag har ett lite mer anpassat och lagom tempo, man gör nyttiga investeringar som hjälper företag och inte bara för att följa med i de nyaste trenderna hela tiden, berättar Bollerup.

Norrbotten ligger generellt lite efter Stockholm, Malmö och Göteborg på moderniseringsgraden. 

– Jag tror det är ganska hälsosamt, för vi har möjlighet att lära oss av andras misstag på det viset, fortsätter han.

Företag från söder tittar mer och mer norrut för att inhandla IT-tjänster, orsakerna till det är tydliga.

– Det kan vara för att vi har en lite mer human prisbild här också, men den största orsaken är den individanpassade moderniseringen, menar Olsson. 

För fem år sedan fick personer som arbetade med IT sätta sig i bilen och köra till kunden för att lösa deras IT-problem. I dag ser det helt annorlunda ut på grund av den digitala utvecklingen. 

– Nu kan vi koppla upp oss till kundens dator och hjälpa till på distans, det är otroligt mycket mer tidseffektivt, berättar Leon Bollerup.

Utvecklingen skedde redan före coronapandemin och under pandemin växte behovet av digitala lösningar sig starkare, vilket gynnade Netsolutions. 

– Först var vi lite oroliga, men företag behövde hjälp att lösa digitala möten och fler behövde kunna arbeta hemifrån, så vi var fullt sysselsatta, säger Leon Bollerup.

Leon Bollerup packar upp flyttlådor i sitt nya kontor på Djupviksgatan i Piteå.
Leon Bollerup packar upp flyttlådor i sitt nya kontor på Djupviksgatan i Piteå.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!