Att den nuvarande tv-avgiften är på väg att skrotas hade Kristina Ahlqvist koll på. Men att det samtidigt innebär en rejäl förstärkning i kassan för hennes del blev en glad överraskning.
– Ja, det är man ju inte precis bortskämd med. I vanliga fall brukar det ju vara tvärtom, säger hon, och får medhåll av Ingalill Simu och Eva Lundgren, som för dagen sammanstrålat på Samvaron för en kurs i tenntrådssömnad.
De nya reglerna börjar gälla från årsskiftet och innebär att alla över 18 år som har en beskattningsbar inkomst ska betala public service-avgift. Detta oavsett man har en tv hemma eller inte. Det är inkomstens storlek som avgör hur stor avgiften blir. Maxtket för avgiften är 1 300 kronor per år. För vanliga löntagare nås taket av den som tjänar över 13 600 kronor per månad. Tjänar man mindre reduceras avgiften.
Den nya public service-avgiften tas ut direkt på skattsedeln varje månad istället för att man som idag får en räkning fyra gånger om året. För ett singelhushåll blir det en sänkning med minst en tusenlapp per år, från dagens 2 400 till 1 300 kronor.
– Ja, förutom att det är skönt att slippa en räkning märks det ju mindre om det dras varje månad, konstaterar Eva Lundgren.
Men om ensamhushåll är klara vinnare finns det även hushåll som kommer att få betala mer när avgiften blir personlig. En familj med två normalinkomsttagare som båda når maxtaket får betala 2 600 kronor, eller 1 300 kronor per person. Finns det hemmavarande barn som är 18 eller äldre och jobbar och betalar skatt får de också betala avgift. Det gäller även den som sommarjobbar och kommer upp i beskattningsbar inkomst, det vill säga tjänar mer än 19 300 kronor per år. Men för sommarjobbaren handlar det på sin höjd någon tia i public service-avgift.
Även pensionärer på särskilda boenden, som tidigare varit helt befriade från tv-avgift, kommer att få betala public service-avgift, baserat på pensionens storlek.
Att alla ska betala, och inte bara den som har en tv hemma, motiveras med att alla har nytta av att public service finns – även om man själv inte utnyttjar utbudet.
Avgiften kommer inte att redovisas separat, utan syns först som en enskild post på deklarationen.
– Man kan jämföra det med hur begravningsavgiften tas ut, den betalas också via skatten men redovisas förs på deklarationen, säger Pia Blank Thörnroos, skattejurist på Skatteverket.