Då det stod klart att försäkringskassans handläggare skulle få ge negativa besked till tusentals människor förberedde sig myndigheten på olika former av hot.
- Samtidigt ... när människor befinner sig i det läget att de är både sjuka, oroade och frustrerade så är det klart att vi är bra att ha. Frustrationen och rädslan måste ju ut på något sätt, säger Katrin Lidström.
Svåraste
När tidsgränsen närmar sig för utförsäkring får de sjukskrivna ett paket på posten med information om vad som väntar dem. Handläggarnas jobb är sedan att ringa upp alla för att ge ytterligare information och boka ett överlämningsmöte med arbetsförmedlingen.
- Många har känt oro och frågat sig vad som ska hända med dem, menat att de ju inte är friska och undrat varför deras läkarintyg inte gäller. Man har försökt att vara både förklarande och peppande, säger Maria Öman.
En personlig handläggare beslutar om rätt till sjuk- och aktivitetsersättning och samordnar insatserna för att den sjukskrivne ska kunna komma tillbaka till arbetslivet igen.
De nya sjukreglerna innebar dock något nytt - plötsligt tog sjukpenningdagarna slut oavsett om personerna i fråga var frisk eller inte.
- Det är ju det som varit det svåra, säger Maria Öman och menar att det naturligtvis i vissa fall upplevts som frustrerande för dem som handläggare.
- Men samtidigt har jag ju något annat att erbjuda. Personerna finns inte kvar i vårt sjukförsäkringssystem längre, men de får en plats hos arbetsförmedlingen och kanske kan det där finnas nya idéer för hur de ska kunna återfå en arbetsförmåga, säger Katrin Lidström.
Just att det faktiskt finns något annat efter att personerna försäkrats ut tycker de är något som media missat i sin bevakning.
- Media har oroat i onödan, det finns faktiskt fortfarande ett skyddsnät om än kanske inte lika stort och omfattande som det vi kan erbjuda, men ändå - de har inte "slängts ut i kylan", säger Maria Öman.
Trots att det är regeringen som stiftat lagarna tar ändå handläggare ett personligt ansvar för de beslut de fattar.
- Att varje dag få läsa artiklar om att "vi gör fel" är jobbigt. Fast vi följer lagen och "gör rätt" så gör vi ändå "fel", man har fått avskärma sig, säger Katrin Lidström.
Lyckliga slut
De menat att deras jobb är utsatt, men att de faktiskt även gör mycket som är bra: Det finns lyckliga slut - personer blir friska igen och återvänder till arbetsmarknaden. Personer som är berättigade till en permanent sjukersättning får det beviljat.
Den sista mars är det tre månader sedan den först gruppen sjukskrivna utförsäkrades, de har då rätt att söka sjukpenning igen.
Året fortsätter med fler samtal med oroade människor och överlämningsmöten med arbetsförmedlingen.
- Sjuktalen går ner, men den nya rehabiliteringskedjan innebär också att vi har kortare tid på oss att utreda ärenden och det krävs att vi är mer effektiva. Man kan säga att vi har fullt upp, säger Maria Öman.