Markström var borgmästare i Piteå åren 1917-1941. Han var född i Lillpite 1870 och senare i livet under många år bosatt på Persgatan i Piteå, uppkallad efter farfadern. Efter att ha genomfört juridiska studier och avlagt examen tjänstgjorde Markström som notarie och biträdande domare i Piteå domsaga till 1908. Han fungerade därefter som brottmålsdomare i Norrbotten fram till 1915.
David Markström satt även under ett antal år som ordförande i gränstullrätten, var ledamot i landstinget och stadsfullmäktige, sekreterare i direktionen för Furunäsets sjukhus, styrelseledamot och ombudsman i Piteå sparbank, ombudsman i Pite älvs flottningsförening och ordförande i styrelsen för Piteå samrealskola
Kärleksaffär
När Markström dog 1954, i en ålder av 84 år, uppgavs hans närmaste vara systern Anna Stenberg, gift med jordbrukaren Arvid Stenberg i Lillpite, en brorsdotter i Stockholm samt trotjänarinnan fröken Anna Holmlund i Piteå. Anna Holmlund hade för övrigt under en tid varit husföreståndarinna hos direktör Ringius på Hällan i Piteå innan hon tillträdde en liknande befattning hos borgmästare Markström, och där var verksam fram till dennes död år 1954. Anna Holmlund dog 1971Den ogifte Markström träffade i sin ungdom en kvinna från Lillpite, vilket resulterade i att han 1897 blev pappa till sonen Gottfrid Öhman. Markström tog det ekonomiska ansvaret för sonen som senare utbildades till sjökapten, gifte sig med Tyra, postexpeditör i Boden, och som i sin tur var dotter till Ernst Holmlund, Piteå.
Träffades av blixten
Gottfrid Öhman gick tidigt till sjöss och tog sjökaptensexamen 1925. När han dog i juli 1939 i Malmö var han styrman och vikarierande befälhavare på Sveabolagets "Gudur". Öhman blev i sin tur pappa till två söner, varav sonen Stig tragiskt omkom under ett besök i Piteå i juli månad 1948. Han var med cykel på väg till sin farfars, David Markström, sommarställe på Kroka-Margit, NötönStig Öhman, då 13 år gammal, påträffades av Alexius Sjöberg och Knut Granqvist, Pitholm, död vid den så kallade Botjärn, drygt en kilometer från stora vägen. Troligen hade Öhman träffats av blixten under ett åskväder vilket i kraft och intensitet inte torde ha förekommit över Pitebygdens kustland på många år. Vid läkarundersökning konstaterades nämligen att håret på ena sidan var avbränt och att döden torde ha varit ögonblickligen.