Datasystem vållar kaos i tandvården

Den nya tandvårdsreformen har ställt till oväntade problem för tandvården. Försäkringskassans datasystem krånglar och frustrerade tandläkare tvingas sitta framför datorn istället för att laga hål. Nu kräver Klas Tunbrå, tandvårdschef i Norrbotten, krafttag.

Datasystemet som administrerar den nya tandvårdsreformen får kritik av tandläkarna för att det tar för mycket av deras tid. Konsekvensen blir att de inte kan ta emot lika många patienter, enligt länets tandvårdschef Klas Tunbrå.

Datasystemet som administrerar den nya tandvårdsreformen får kritik av tandläkarna för att det tar för mycket av deras tid. Konsekvensen blir att de inte kan ta emot lika många patienter, enligt länets tandvårdschef Klas Tunbrå.

Foto: Robert Lundberg

PITEÅ2008-10-27 06:00
Den 1 juli trädde regeringen tandvårdsreform i kraft. Sedan dess har så väl folktandvården som privattandläkarna brottats med stora problem. Det handlar inte om reformens för- eller nackdelar, utan om försäkringskassans nya datasystem "Tanden" som togs i bruk den 1 juli. Ett datasystem som har visat sig vara svårt att använda och dessutom fullt av buggar.
Framstressat system
- Den första tiden har varit hemsk och tandläkarna har tvingats ta itu med rent horribla fel. Det har varit nästan omöjligt att kostnadsberäkna en behandling, säger Klas Tunbrå.
Det gick så långt att landets samtliga tandvårdschefer skrev ett gemensamt brev till försäkringskassan och ansvariga politiker.
- Datasystemet är framtaget speciellt för reformen, men enligt min bedömning framstressat. Det testades aldrig i skarpt läge. Vi efterlyser fortfarande en testmiljö där vi kan köra våra program mot försäkringskassans.
För att få vård enligt den nya reformen så ska tandläkaren knappa in vilken behandling en patient behöver och detta ska godkännas av datasystemet, men det har gått segt och blivit många fel. Systemet ska också kostnadsberäkna behandlingen.
Kostar miljoner
- Från början var det svårt att få gehör från försäkringskassans sida, men nu är attityden annorlunda. De värsta felen har rättats till, men det är långt ifrån bra. För den enskilde tandläkaren innebär det här onödig irritation och tidsåtgång. De kan inte ta emot lika många patienter och för landstinget innebär det flera miljoner kronor i bortfall, säger Klas Tunbrå.
Lars Wiklund, verksamhetschef på folktandvården i Piteå, håller i sak med tandvårdschefen Klas Tunbrå. Wiklund anser att reformen är bra, men att datasystemet är onödigt krångligt.
- Sedan den 1 juli har vi fått ägna mycket tid åt att tackla problemen och att lära oss systemet. Reformen kräver mycket arbete eftersom kraven på dokumentation är så stora.
Vad har det fått för konsekvenser för tandvården?
- Varje patient tar lite längre tid, men jag vill ändå poängtera att vi löser vården. Det är inte så att patienter drabbas.
- Samtidigt har vi märkt att kostnaderna har ökat och det är troligt att vi gör ett sämre bokslut i år, säger Lars Wiklund.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om