Birgitta Bergvall-Kåreborn bekräftar att Piteå kommun erbjudit sig att täcka underskottet för ljudteknik i ett års tid, mot att hon skjuter upp nedläggningen i ett år och utreder andra alternativ. Något hon tackade nej till.
– När jag ställt frågan till min organisation om det går att göra om utbildningen så att den håller budget har jag fått ett tydligt nej. Jag har också tittat på om man kunde göra om det till en YH-utbildning, men 24 000 kronor per student och år som man får då är en superliten del av vad våra studenter har idag. Det är omöjligt helt enkelt, säger Birgitta Bergvall-Kåreborn.
När hon efter att artikeln publicerats låtit personal dubbelkolla ersättningen som hon fått till sig angående ersättningen med de organisationer som ger just YH-utbildningar inom Ljudteknik visar det sig att summan det skulle ge är betydligt högre än 24 000.
– Men summan är fortfarande betydligt lägre än den ersättning vi har per student på vår utbildning. YH-utbildningarna ligger alla under 100 000 kronor per student och år.
När institutionen inte såg någon framkomlig väg för programmet ville hon inte riskera ytterligare ett år med negativ publicitet.
– Av förklarliga skäl har det varit mycket uppståndelse och det stärker inte vårt varumärke som ett konstnärligt universitet. Det är klart att allt går att ta en vända till, men eftersom jag inte kände att det fanns någon lösning ska vi genom samma sak igen vilket kommer att leda till negativ publicitet som riskerar att skada oss.
Birgitta Bergvall-Kåreborn vill inte att publiciteten leder till att unga människor inte vill läsa sin konstnärliga utbildning vid LTU.
– Det är min största fara som jag ser. Vi måste göra allt vi kan för att den verksamhet som är kvar ska fortsätta anses attraktiv, att unga människor vill komma och läsa på Musikhögskolan, Teaterhögskolan och våra designutbildningar och dataspelsutbildningar.
Förtydligande: Artikeln har uppdaterats med nya uppgifter.