Många ställer sig frågande till varför ett tjugotal av de hundra vindkraftverken i östra Markbygden står stilla trots att övriga verk snurrar. Per Olofsson, operativ chef på Svevind solutions som sköter underhåll och drift åt Enercon, förklarar.
– Det är helt naturligt att de står stilla, fast de ser färdiga ut. Dels ska verken byggas färdigt med de komponenter och elledningar som ska vara inuti och sedan ska även elnätet i marken byggas färdigt. Det är vanligt att man bygger tio turbiner som är på samma elnätsslinga. Då måste man göra klart tillräckligt mycket för att aktivera den slingan, och sedan köra igång verken ett efter ett.
Även när parken är i fullskalig drift kan en del vindkraftverk stå stilla medan andra snurrar.
– Vindkraftverk har normalt sett ett underhåll en-två gånger per år. Byggdes det i oktober kanske nästa stora service är i maj, medan grannen som färdigställdes i januari kanske har service i september. Därför står inte alla stilla samtidigt, säger Per Olofsson.
Om det inte pågår något underhåll ska verken snurra så länge de fungerar och vinden tillåter.
– Det kan ju vara så att det blåser i ena delen av parken men inte i andra. Eller någon komponent som gått sönder och så väntar man på reservdelar, annars ska de snurra, säger Per Olofsson.
För att ett vindkraftverk ska producera elektricitet krävs en vindhastighet runt tre sekundmeter. Ett vindkraftverk uppnår sin fulla effekt vid 12–15 sekundmeter och håller samma effekt till stoppläget 25 sekundmeter. Vid starkare vindar än så kopplas vindkraftverket ur eftersom det kan bli skadat.
I snitt producerar ett vindkraftverk el mer än 90 procent av årets timmar, enligt Energimyndigheten.