Ansökan om plats i kommunens simskolor görs numera på nätet. Platserna släpps en viss dag, en viss tid och det tar inte länge innan platserna är slut. Det är först till kvarn som gäller.
I Öjebyn är det Inger Laitamaa som håller i simskolan. Hon säger att man förra året kunde köra fyra omgångar. Då hade man en extern resurs som hade en grupp på söndagar, både höst- och vårtermin, men att man inte hittat någon som kunnat hålla simskola på söndagar det här läsåret.
– Det är jättetråkigt att alla inte får plats. Vi efterlyser personer som kan hålla i simgrupper. Det finns en särskild simlärarutbildning att gå, men vi kan också internutbilda, säger hon.
I Piteå kommun är det den egna personalen som håller i simundervisningen. I Luleå har man löst det på annat sätt. Där är det folk från simklubbarna som undervisar.
– Det har funnits en dialog med simklubbarna här men det har tyvärr aldrig lett någonstans. Jag tänker att det nog finns fullt med gamla simmare som skulle kunna damma av sina kunskaper. Att vara pedagogisk och gilla att jobba med barn är också bra förstås. Finns det någon där ute som är intresserad får den gärna höra av sig.
Sverige är känt för att satsa mycket på simundervisning. I Piteå får eleverna från årskurs 1 simundervisning av personalen i simhallarna. I årskurs 3 och 5 är det simprov. De elever som inte klarar målen får gå på extraträning.
– Vi släpper inte elever som inte klarar testerna. Missar de blir det extraträning tills de fixar målen. Det är jätteviktigt med vattenvana och att kunna simma, säger Inger Laitamaa.
Kent Eriksson, enhetschef för kommunens fritidsanläggningar, instämmer i att personalbrist är ett problem.
– Sedan är det svårt att hitta tider som passar. Det bästa vore att ha en särskild undervisningsbassäng, som de har i Luleå. Bakom varmbadet i Öjebyn vore perfekt, säger han.
De simskolor som erbjuds i kommunen är: Babysim (barnet ska vara minst tre månader och väga minst fyra kilo). Minisim är en fortsättning på babysimmet (barnen lär sig klara sig mycket bra på egen hand i vattnet). Försimskola är till för barn mellan fyra och sex år (barnet får grundläggande kunskaper i vattenvana och lär sig bland annat att hoppa ner i vattnet från kanten). För barn mellan sex och nio år hålls vanlig simskola. Här lär sig barnen att simma självständigt.