Därför måste du sova!

Högsäsongen för dålig sömn är här. Sommaren. Antingen sover man för lite, eller så sover man på fel tidpunkter. Brist på sömn påverkar oss negativt på många sätt, kanske mer än vi tror. Speciellt den sömn man får i början av natten är viktig – om man går och lägger sig i rätt tid. UNG har frågat ut stress- och sömnhanteraren Anna Nygren, som har berättat varför vi bör sova, samt tips för er som vill att er nattliga dejt med sängen ska bli så bra som möjligt.

PITEÅ2013-08-09 06:01

Att sova dåligt är rätt vanligt bland ungdomar. Det har sömn- och stresshanteraren Anna Nygren erfarenhet av, efter att en lång tid arbetat som lärare. Fler och fler ungdomar behöver använda sig av sömnmedel för att kunna sova. Många sover för lite, medan andra sover nog länge fast på vid fel tidpunkter. Det är nämligen en speciell del av natten som är extra viktig.

– Tonåringar befinner sig i en andra tillväxtfas. Tillväxten sker endast under den del av sömnen som kallas djupsömn, berättar Anna Nygren.

Djupsömnen sker i början av natten, förklarar hon. Om man går och lägger sig allt försent, vid 2–3-tiden till exempel, så går man miste om denna viktiga typ av sömn. Under djupsömnen sorterar och lagrar även hjärnan olika minnen. Sover man dåligt försämras alltså minnet.

– En dålig natts sömn försämrar även immunförsvaret med 40 procent. Bara på en natt har man alltså 40 procent större risk att bli sjuk, säger Anna.

Men det är inte allt. Under djupsömnen skapas även hormoner som får en att må bra. Missar man djupsömnen och förrådet av ”må bra-hormoner” inte fylls på, så kommer man med tiden att må dåligt. Förr trodde man att depressioner skapade sömnproblem, men nu vet man att dålig sömn skapar depression.

– Detta är inte någonting som behöver förändras över ett sommarlov, men sover man dåligt under en längre tid så kommer man tillslut att börja må dåligt, förklarar hon.

Även diabetes typ 2 och hjärt- och kärlsjukdomar kan utvecklas av dålig sömn, och man kan till och med få en förkortad livstid.

Det är ljuset och mörkret som styr djupsömnen. När det är mörkt ökar sömnhormonet melatonin i kroppen, medan ämnesomsättningen minskar. Detta betyder alltså att kroppen gör sig redo för att sova. Därför är det viktigt att dra ner rullgardinerna så det blir mörkt. Det är också individuellt hur dålig sömn påverkar en. För vissa går det bra ett tag, medan andra känner av det direkt.

– Fast bara för att det känns bra trots att man sover dåligt, betyder inte det att det är bra. Man kan ju till exempel tycka att det känns bra att äta en hel påse godis, även om så inte är fallet.

Kroppsklockan

Rutiner är en viktig del för att få en fungerande sömn. På samma sätt som man förr i tiden gick upp tidigt på morgonen och gick och la sig när det är mörkt, så behöver vi även göra det i dag för att fungera bra.

– Hjärnan vill också ha rutiner, även på sommaren, säger Anna.

Ett tips som Anna ger är att alltid stiga upp senast klockan nio på morgonen under sommaren, även om man varit vaken länge på natten. På så vis berättar man för kroppen att det är morgon. Då håller man igång rutinerna och har koll på kroppsklockan. Är man fortfarande trött kan man sedan gå och ta en tupplur. Men denna metod gör det enklare att gå och lägga sig igen på kvällen, till skillnad från om man hade sovit bort hela eftermiddagen.

Stäng av mobilen

Man bör även se över sitt mobil- och datoranvändande för att kunna sova bra. Ljuset från datorn lurar hjärnan att det är dag, och därför bör den stängas av en timme innan man ska gå och lägga sig.

Även mobilen blir en stressfaktor eftersom att den signalerar hjärnan att vara tillgänglig. För att kunna koppla av helt bör du därför alltid ha mobilen avstängd under natten.

ANNAS SÖMNTIPS

Den bästa sömnen får man i ett mörkt rum med en temperatur på 13–18 grader.

Se över mobil- och datoranvändande. Dessa blir en stressfaktor och stress är sömnens värsta fiende.

Lämna all stress utanför sovrummet. Skriv en lapp på det som stressar dig och lägg den utanför sovrummet för att lättare kunna koppla av

Varva ner i god tid innan du ska sova.

Se till att få ut djupsömnen. Går man och lägger sig klockan tio varar djupsömnen ungefär till 2–3-tiden.

Ha inte ett stökigt sovrum. Hjärnan vill ha ordning och reda, även när man sover.

På www.frija.se under fliken ”djupavslappning” finns det en sömnavslappning som är jättebra att ta till om man inte kan sova. Den är dessutom helt gratis.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om