När PT frågat Piteåbor och tillresta på stan vad de vill se i trappan vid Stadsberget säger många blommor och buskage, trots att kommunen redan satsar på växtlighet i området.
– Planen är att det ska vara ängsyta där, berättar Ronny Nyström, avdelningschef Park på Piteå kommun.
En ängsyta innebär en oklippt gräsplätt, som tillåts växa vild med blommor. Ronny Nyström tycker man bör ändra på sitt synsätt och ifrågasätta varför den klipps.
– Man bör ställa sig frågan varför man tycker att just klippt gräs är fint. Jag får mycket input från invånare, där en del vill att gräset klipps bort medan fler och fler tycker tvärtom. De som blir upprörda över att det klipps är nästan flest nu, säger han.
Ronny Nyström fortsätter berätta att kommunens parkavdelning har ändrat synen på det intensiva klippandet av kommunala parker och gräsytor.
– Vi vill ha en tydlig tanke bakom varför ytorna klipps. Det är inte speciellt för Piteå, utan många kommuner tänker om, säger han.
En del är motiverade att klippas, som till exempel Norrstrand. Ronny Nyström förklarar att det är en aktivitetsyta för allt från fotboll och frisbeegolf till ett behov för besökare av att kunna sitta i gräset. Men generellt tycker han att det finns anledning nog för att minska på det korta gräset i städer.
– Jag vet inte bakgrunden till varför stadsterassen ska vara en vild yta, men det finns enorma motiv till att inte intensivklippa som tidigare, säger Ronny Nyström.
Motivet har i första hand att göra med biologisk mångfald, och att göra ytorna åtkomliga för pollinatörerna.
– Alla bär och frukter är körda om vi tappar pollinatörerna. Blommor och frukter är beroende av dem. Och intensivklippning minskar den biologiska mångfalden, säger Ronny Nyström.
Ronny Nyström berättar att liknande satsningar sker på flera platser i många kommuner landet runt. Gräsytan mellan kanalen och Timmerleden, och den gröna ytan bredvid bikuporna vid kyrkogården är två av de platser Ronny Nyström lyfter som exempel.
– Jag tycker man bör skruva om sin mentala uppfattning kring klippt gräs och njuta av det gröna. Det skulle vara fantastiskt om medborgare kunde släppa någon kvadratmeter och se vad som händer, säger han.
Ronny Nyström hoppas på en fortsatt ängsyta i Stadsbergets trappa.
– För vi behöver alla vi kan få, säger han.