Därför har Piteå så färgglada igelkottar

Igelkottens taggar är vita vid roten och skiftar färg till brunt och svart längre ut. Därför har Piteås blåa och röda igelkottar förbryllat folk i åratal.

Varför? Debatten blommar upp varje sommar när folk får syn på- och fotagraferar igelkottar med färg på taggarna.

Varför? Debatten blommar upp varje sommar när folk får syn på- och fotagraferar igelkottar med färg på taggarna.

Foto: Lena Eriksson Ökvist

Piteå2016-07-26 18:00

Blått och rött är så klart inte igelkottens naturliga färger, utan det är någon som målar dem. Så långt är alla överens. Den stora frågan har alltid varit varför de målas, och i just den frågan har det spekulerats hejvilt. En vanlig teori är att det är kommunen som målar dem för att räkna dem eller kartlägga hur de rör på sig. Men det nekar bestämt Piteå kommun.

– Jag har just pratat med en kommuninvånare som frågade samma sak. Skulle det göras så är det då inte jag som gör det och jag har inte hört talas om att några biologer eller naturvårdsmänniskor skulle hålla i något sådant projekt så det vill jag dementera, säger Ulf Isaksson, miljöinspektör på kommunen.

En annan teori är att det är ungdomar som sprejmålar igelkottarna för att jävlas eller plåga igelkottarna, men igelkottarna själva verkar inte vara särskilt brydda över att de blir ”taggade” på taggarna. Andra tror att det kan vara för att de ska synas bättre i trafiken

Roland Stolt är en stor igelkottsvän och Piteå-Tidningen har tidigare skrivit om hans ”igelkottspartyn” där upp till 30 igelkottar är med och kalasar på torrfoder. Han har inte sett några målade igelkottar i år, men i fjol såg han en hel del, och han har en teori.

– Mina misstankar är att de som målar vill ha koll på individer, så att man vet vilken igelkott som är vilken, eller vilka som hälsat på tidigare. Det är vad jag tror i alla fall, säger Roland Stolt.

Rolands teori bekräftas av flera andra oberoende källor. Bland annat ska det varit populärt att måla ”kottarna” i Byske just av den anledningen.

Andreas Rönnkvist har egna erfarenheter av igelkottsmålning i Piteå. Hans mamma färgade ”sina” igelkottar på den tiden hon var vid liv.

– Hon fick idén på den tiden hon bodde på Furuberget, då såg hon andra som hade prickar på sig. Hon målade små färgprickar på dem för att hålla reda på vilka de var, om de hade ätit redan och så vidare, säger Andreas Rönnkvist.

Kan inte färg vara farligt för igelkotten då?

– Nej, mamma använde bara vanliga vattenlösliga färger och bara små prickar. Hon var en sann djurvän, säger Andreas Rönnkvist.

Naturvårdsenheten på Länsstyrelsen säger att det inte är förbjudet att måla på igelkottar.

– Däremot så vill jag så klart avråda från att måla vilda djur. De kan bli mer synliga för rovdjur som gör att de blir uppätna, säger Josefin Strand, Länsstyrelsens naturvårdsenhet.

 Läs också: Sprejmålad igelkott väcker debatt

Igelkotten och dig

Att måla på djur kan vara farligt beroende på vilken färg som används. Länsstyrelsen avråder från att måla och påverka alla vilda djur oberoende av färgtyp.

Det är tillåtet att mata vilda djur, men det kan göra djuren påträngande, vilket kan störa grannar. Det finns förslag hos regeringen om att förbjuda matning av vilda djur.

Igelkottar är inte husdjur. Man får inte fånga, ta med dem, samla ihop dem eller hägna in dem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om