Därför blir skogen allt mer värd

Skogen blir allt mer värd. Stormen Gudrun och de stora skogsbränderna sägs vara några av orsakerna.

Piteå2006-08-24 00:00
- Gudrun och skogsbränderna har belyst skogens privata och nationella värde i media, vilket har öppnat ögonen för investeringar i skogsfastigheter, säger Tomas Lundmark, skogsekonom på LRF konsult i Skellefteå.

Upp 24 procent

Under första halvåret 2006 har priserna i Västernorrlands län och Norrbottens och Västerbottens kustland stigit med 12 procent till 201 kronor per kubikmeter. I Lapplands landskap (där även Jämtlands län är medräknat) har priserna stigit mest procentuellt sett, med 24 procent till 170 kronor.

Ersättningsskog

Stormen Gudruns härjningar som gjort att drabbade fastighetsägare ser sig om efter ersättningsskog, anges som en av orsakerna till de höjda priserna.

Efterfrågan på skog har blivit större, den låga räntan, samt konjunkturuppgången inte minst i inlandet, sägs vara andra orsaker till prishöjningarna.

- Vi trodde att marknaden skulle bli mättad efter stormen Gudrun då enorma virkesmängder lösgjordes. De flesta maskinägare i Norrbotten åkte dock ner och jobbade med stormfällt virke vilket gjorde att avverkningen i länet stannade upp och skapade i stället en virkesbrist i norr. Sågverks och skogsindustrin går nu dessutom på högvarv och skriker efter råvara, säger Lundmark

Framtida näring

I dag är det många yngre som investerar i skog och ser det som en framtida näring. Låga räntor och möjlighet till finansiering genom avverkning gör fastigheterna attraktiva. Tomas Lundmark ser med glädje att det är många lokala investerare som köper skogen. En del har fastigheter sedan tidigare och utökar sin verksamhet, medans andra är nybörjare i näringen.

Större arealer

- Eftersom tillgången på skogsfastigheter är begränsad har köpare börjat titta mer på inlandet. Där finns fortfarande större arealer till ett lägre pris, så köparen får mer mark för pengarna. Tillväxten är dock sämre i inlandet, säger Göran Ek jägmästare och fastighetsmäklare, LRF Konsult Umeå. Att räntorna är på väg upp innebär sannolikt inte att priserna på skog går ner. Köp av skog är sällan helfinansierade av lån, vilket gör marknaden mindre känslig för räntesvängningar.

Räntehöjning

- En räntehöjning kommer sannolikt att betyda att prisuppgången mattas av, vilket gör att vi hamnar på en prisplatå menar Göran Ek som också framhåller Statsminister Göra Perssons nya intresse för skog som en bra reklam för branschen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om