Därför avbröts försäljningen

Krokodilförsäljningen stoppades när budgivaren Thomas Wallstén påpekade att fastigheten saknar servitut för värmen som levereras från hans hus. Nu har Lantmäteriet kopplats in för att lösa problemet.

Nedlagt. Krokodil har fungerat som musikscen och kafé i Piteå under 15 års tid. Nu är verksamheten nedlagd, men problem med servitut har stoppat försäljningen.

Nedlagt. Krokodil har fungerat som musikscen och kafé i Piteå under 15 års tid. Nu är verksamheten nedlagd, men problem med servitut har stoppat försäljningen.

Foto: Jens Ökvist

PITEÅ2016-08-25 21:35

I början av februari i år stod det klart att Ulla och Ronny Eriksson lägger ned kulturhuset Krokodil efter 15 år. Fastigheten efter gågatan i Piteå lades ut till försäljning i april med ett utgångspris på 4,1 miljoner kronor. Det blev snabbt budstrid mellan två intressenter och budgivningen låg på över fem miljoner kronor när annonsen av någon anledning togs bort.

– Nyligen hände något som gjorde att vi bestämt oss för att inte sälja Krokodil just nu. Varför vi skjuter upp försäljningen vill jag inte gå in på, sade Ronny Eriksson till PT den 16 juni.

Nu kan PT avslöja att Thomas Wallstén, styrelseordförande i Wallsténsföretagen som äger den närliggande Gallerian, var en av budgivarna. Enligt vad PT erfar ska han under försäljningen ha påpekat för Ronny Eriksson att Krokodilfastigheten saknar servitut för värme och varmvatten som förses via Wallsténs fastighet. Senare stoppades försäljningen.

– Vi har accepterat det under tiden som Krokodil har drivit det, vi tycker att det har varit en bra verksamhet och det har fungerat. I och med att fastigheten lades ut till försäljning och eventuellt en ny ägare skulle komma ville vi reglera det här med varmvatten och värme, säger Thomas Wallstén.

Vi har hört att Ronny Eriksson ska ha uppfattat det som ett hot, att det var bäst att sälja till dig eftersom det inte fanns något servitut?

– Det har aldrig framförts som något hot, säger Thomas Wallstén.

Ronny Eriksson vill i dagsläget inte kommentera anledningarna till den avbrutna försäljningen men bekräftar att han har haft ett möte med Lantmäteriet i veckan för att få en lösning på problemet.

– Jag vill inte säga något innan det är klart. Sådant här tar tid, det ska diskuteras och så småningom beslutas, säger Eriksson.

Enligt Lantmäteriet pågår nu en lantmäteriförättning om officialservitut som rör fastigheterna.

– Det är inte något tvist som vi uppfattar det. Det har inte varit reglerat tidigare och ambitionen är att vi ska försöka träffa en överrenskommelse om hur vi reglerar det här med kostnader och så vidare, säger Thomas Wallstén.

Är ni fortfarande intresserade av att köpa Krokodil?

– Vi har ett intresse, men vi har inte uppfattat om det är till salu eller inte.

Kan ni säga vad ni hade velat göra med Krokodil om ni hade fått köpa fastigheten?

– Det kan jag inte säga i dagsläget, det får vi väl återkomma till om det blir aktuellt överhuvudtaget.

Servitut

Servitut är en rätt för en fastighet att använda en annan fastighet, till exempel nyttja en väg eller brunn.

Det finns två typer av servitut, avtalsservitut och officialservitut. Ett avtalsservitut bildas genom avtal mellan fastigheternas ägare medan ett officialservitut bildas genom en lantmäteriförrättning. Beslutet grundar sig normalt i en överrenskommelse mellan fastighetsägarna, men i vissa fall kan en upplåtelse ske utan att parterna är överrens.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om