Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) lanserade det nya webbverktyget Rapportera Fästing i början av maj. Hittills har 145 rapporter kommit in från Norrbotten, varav 14 stycken från Piteå. Anna Omazic, forskare vid SVA, vill att så många som möjligt ska rapportera in sina fästingfynd för vidare utvärdering av risker och smittämnen som fästingarter kan bära med sig.
– Vi är tacksamma om alla försöker ta ett foto på fästingen i samband med rapporteringen. Om fler får information om webbverktyget Rapportera Fästing når vi förhoppningsvis ut till mer människor och fler kan hjälpa oss med forskningen inom fästingarnas utbredning. Jag kan lova att det finns många fästingar att rapportera i Piteå, säger Anna Omazic.
Än så länge är det för tidigt att säga om det skett en ökning eller minskning av antalet fästingar i Norrbotten och i Piteå.
– Vi behöver mer tid för att hinna granska alla rapporter som kommit in men vi önskar att allmänheten fortsätter skicka in rapporter. Genom att övervaka exotiska fästingarter i Sverige kan vi få en tidig varningssignal om vi behöver vara uppmärksamma på nya smittämnen som kan orsaka sjukdom hos både djur och människor, säger Anna Omazic.
Den så kallade taigafästingen som sprider sig i Norrbotten kommer österifrån och kan liksom vanliga fästingar bära på sjukdomar som borrelia och TBE. Enligt Anna Omazic är vanliga fästingar och taigafästingar så pass lika att man inte kan avgöra skillnaden med blotta ögat. För att kunna urskilja de två arterna krävs ett mikroskop.
– Kommande år ska vi försöka samla in fästingar längs Norrlandskusten för att studera taigafästingen lite noggrannare, då den möjligtvis skulle kunna bära med sig andra typer av TBE-virus, säger hon.
Vad ska man tänka på om man vill undvika fästingar?
– Vi brukar säga att man inte ska undvika att vara i skogen eller gå på picknick och man ska inte känna rädsla för fästingar. Det är viktigt att titta igenom kroppen och ta bort fästingar som kryper och som satt sig på kroppen så fort som möjligt. Om man har en hund kan man titta igenom pälsen på den, säger Anna Omazic och fortsätter:
– Tycker man att det känns obehagligt att gå i skogen så kan man ha heltäckande kläder. Det finns också fästingmedel att köpa på apoteket.